marți, 29 ianuarie 2013
Iarna însufleţită plastic la „Casa Adria”
Pensiunea „Casa Adria” din apropierea Platoului Corneşti gâzduieşte în acestă perioadă o tabără de pictură , protagoniştii fiind 10 artişti plastici membrii ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. Kozma Lidia (Baia Mare), Cecălcean Voichiţa (Cluj Napoca), Deleanu Marta (Turda), Naste Marcel (Reghin), Vasile Mureşan , Vescan Rodica , Lukács Sándor, Veres Zsuzsa, Balázs Klára şi Rusu Ioan (Târgu Mureş) şi-au instalat arsenalul creativ în spaţiul generos al pensiunii, scoţând cu ajutorul talentului frumosul transpus apoi pe pânză sub forma naturilor statice şi al anopimpului iernii.
„Tabăra reuneşte pictorii care abordează natura la modul realist cum este Ioan Rusu, colega de la Baia Mare, Kozma Lidia şi Lukács Sándor de la Târgu Mureş, până la pictura nonfigurativă adusă de Balázs Klára şi Marcel Naste. Eu mă situez undeva la mijloc, în sensul că nu fac figurativ, nici nonfigurativ, cum de altfel lucrează şi Marta Deleanu de la Turda, care se „joacă” cu o Veneţie decorativă alături de alte lucrări nonfigurative. Fiecare dintre noi ne căutăm, nu e o tabără ieşită din comun prin nimic, poate prin hectarul de pânze prictate de colegii nonfigurativi”, ne-a declarat Vasile Mureşan, directorul artistic al taberei.
Pictura şi starea de bine
„Condiţiile de aici sunt foarte bune, iar inspiraţia vine sau nu, nu ţine neapărat de confort. Dar totuşi e bine când ai un loc unde să pictezi, să ai lumină, să poţi picta atât dimineaţa cât şi seara, chiar şi noaptea. De aceea ne întâlnim în astfel de tabere, să pictăm tot timpul, de exemplu un grup din tabără a pictat până la 5 dimineraţa, şi nu doar într-o noapte ci în două. Dacă nu te incorsetează spaţiul sau timpul, e mult mai bine. Ne-am întâlnit aici la Casa Adria întrunind condiţiile ca să învăţăm unul de la celălalt. Aste este facultatea unei tabere, cum îmi place mie să spun, înveţi de la unul un lucru legat de meserie, de artă, şi poate că acel lucru îţi foloseşte ţie, lucru pe care nu l-ai învăţat la şcoală. Iar dacă găseşti şi nişte oameni lângă tine, cu suflete largi, cu buzunarul larg, pentru că e important şi acest aspect, totul e în regulă. Spaţiul de aici este ok, atmosfera şi perisajul de asemenea, aspecte ce ne inspiră, totul este feeric ceea ce ne oferă o stare de bine”
Vasile Mureşan
„Ahtiată după tot ce este nou”
„E foarte bine ca după vernisajul de săptămâna trecută de la Galeria Unirea , să fiu din nou prezentă în mijlocul artiştilor plastici mureşeni. Mă inspiră foarte mult acest loc, faptul că suntem împreună cu colegii, socializăm, ne inspirăm unii de la alţii, ne ajutăm, ne dăm sfaturi, este ceva nemaipomenit. Este o atmosferă de lucru fantastică, toată ziua nu facem decăt să pictăm, ne simţim foarte bine, facem experimente, descoperim lucruri noi şi asta cred că o să facem până la adânci bătrâneţi. Suntem într-o perrmanentă căutare,în cazul meu nu-mi place să fac acelaşi lucru, tot timpul încerc să descopăr alte tehnici, tehnologii noi, aşa cum le-am folosit în lucrările de grafică din expoziţa de la „Unirea”. Sunt foarte ahtiată după tot ce este nou şi îmi place să-l aprofundez”
Deleanu Marta, artist plastic, Turda
„La culoare şi pictură suntem prieteni”
„Sunt de doi ani membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, şi sunt foarte încântată că m-au primit în rândul lor. Mă simt minunat cu ei, alături de care am participat la câteva tabere. Legat de atmosfera acestei tabere, există o colaborare şi o emulaţie minunată , ne ajutăm reciproc, fără răutăţi. Ca orice om mai avem unele mici disensiuuni dar la culoare şi la pictură suntem prieteni. Sunt fericită că m-au invitat şi în acest sezon de iarnă. Am o predilecţie către anotimpuri dar şi spre portret, chiat mi-am adus câte pânze pentru a face portrete doar că este destul de greu să găseşti un model care să stea nemişcat .Sunt într-o permanentă căutare, şi partea frumoasă a vieţi e tocmai acestă căutare”
Lidia Elena Kozma, artist plastric Baia Mare
Comuniune benefică artiştilor plastici.
„Ineditul acestei tabere este tocmai faptul că suntem împreună. Totdeauna când ne întâlnim ne sprijinim unul pe altul în ceea ce facem. Dacă stai acasă nu ai cu cine să te comparii, nu şti pe ce treaptă de afli. Această tabără are acest scop, în afară de condiţiile foarte bune care le oferă, oferră această comuniune benefică a artiştilor plastici. Eu de obicei lucrez natură statică, care cere obiecte, trebuie să fotografiezi deoarece nu le poţi lua cu tine , nu poţi să ai o magazie de obiecte, care se regăseşte şi în lucrările mele realizate în acestă tabără. Îmi place să lucrez natura statică, chiar şi acasă folosesc o proicţie a luminii pe obiectele respective, îmi place să lucrez clar obscurul, cu lumină şi umbră puternică. Am început de vreo trei ani cu natura statică şi vreau să o duc până simt că am făcut destul în acest segment”
Rusu Ioan, artist plastic Târgu Mureş
Alin ZAHARIE
Sursa: http://www.zi-de-zi.ro
MARTA DELEANU vibratie interioara, ferestre deschise spre oameni!
Atelier plastic
MARTA DELEANU vibratie interioara, ferestre deschise spre oameni!
- Social -
nr. 19 / 29 Ianuarie, 2013
Precum o papadie de primavara timpurie mi-a aparut, pe drumul peregrinarilor mele reportericesti, si plasticiana turdeana Marta Deleanu. Primavara, anotimp al inocentei, al descatusarilor, al trezirii la "viata”, dupa lunga ori scurta "noapte alba”. Am cunoscut-o pe doamna Marta Deleanu, impreuna cu prietena ei, clujeanca Voichita Cecalacean, si domnia sa plasticiana, intr-o tabara de pictura. Daca pe un scriitor nu-l vezi trudind la poezia, romanul, nuvela, schita sa etc., etc., iata, pe un pictor il poti privi, ba chiar admira, cum isi transpune pe panza ideile, trairile, in fata sevaletului, cu pensula, spaclul in mana, insotit de tuburile de culori, pe care le "framanta”, apoi le fixeaza la locul lor. Nu o data i-am privit, i-am vazut cu cata migala, seriozitate, traire se dedica pasiunii lor, venita, iscata poate de niciunde. Cine stie. Noi, privitorii lucrarilor de arta, nu ne dam seama. Doar ei, pictorii, stiu la ce s-au "inhamat” sub legamantul sufletului. Ei bine, asa mi s-a prezentat mie, unui profan al picturii, doamna Marta Deleanu, intr-o tabara organizata la Sovata de Asociatia Artistilor Plastici Mures, in a carei familie a intrat cu toata dragostea, cu constiinta implinirii artistice si in alt plan al creatiei. Marta Deleanu este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Bucuresti, absolventa a Institutului de Arte Plastice si Decorative "Nicolae Grigorescu” din Capitala. Cand o vezi in fata sevaletului, ai revelatia unei pictorite de o seriozitate si sensibilitate dezarmante. Parca nici nu clipeste cand isi fixeaza culorile pe panza. Doar zambetul acela dintr-un colt al gurii te cheama, te indeamna, sa vezi ce face. Traire si iarasi traire pe altarul artei. In firea omului sta arta; dispozitiile lui pot si trebuie sa dobandeasca cu timpul forma desavarsirii artistice. Nu am puterea de a judeca, comenta daca o asemenea zicere este valabila fiecarui plastician, fie pictor, fie sculptor, fie grafician. Oricum, Marta Dealeanu nu este departe de ... "Omul poate si trebuie sa se dezvolte catre maiestrie”. Iat-o pe Marta Deleanu intr-o expozitie personala vernisata sambata, 26 ianuarie 2013, la Galeria de Arta "Unirea”, Targu-Mures, a Asociatiei Artistilor Plastici Mures, si in prezenta turdencelor venite special la Targu-Mures, pentru a-i fi aproape. Despre Marta Deleanu si lucrarile sale oranduite pe simeze si-au spus cuvantul Ilarie Gh. Opris, Czirjék Lajos, presedinte, respectiv, vicepresedinte ai AAP Mures, prof. Vasile Muresan, muzeograf expert. Unanim, acestia au apreciat faptul ca avem de a face cu o pictorita care se remarca prin linistea ei sufleteasca atunci cand isi elaboreaza lucrarile; cu o plasticiana foarte activa, care deschide ferestre spre sufletele oamenilor. Lucrarile Martei Deleanu sunt tot atatea embleme ale luminii, vibratiei interioare, un anume joc al trairilor. Inchei prin a spune "Bun venit, din nou, la Targu-Mures, Marta Deleanu, si felicitari subsumate crezului artistic!”
DORIN BORDA
marți, 22 ianuarie 2013
Invitatie la vernisaj
Sambata, 26 ianuarie 2013 cu incepere de la orele 11:00, Galeria de Arta "Unirea" din Tirgu Mures va gazdui, in organizarea Asociatie Artistilor Plastici Mures, vernisajul expozitiei personale de pictura a artistei Marta Deleanu din Turda.
Expozitia va fi deschisa pana la data de 08.02.2013, zilnic intre orele 12:00-16:00
Va invitam sa participati la acest eveniment cultural.
luni, 14 ianuarie 2013
Expozitie personala Rodica Vescan la Galeria UAPR
Colega noastra Rodica Vescan, expune 11 lucrari abstracte, naturi statice si mai ales peisaje in ulei, acryl, tehnica mixta pe panza sau carton la cea de-a 3-a expo personala in acesta locatie.
sâmbătă, 12 ianuarie 2013
luni, 7 ianuarie 2013
"Urmele” pictorilor , sub raza stralucitoare a imaginatiei!
- Cultural -
nr. 1 / 3 Ianuarie, 2013
Multelor expozitii de pictura, sculptura, grafica, de arta fotografica am fost si eu martor in cursul anului 2012, manifestari organizate mai cu seama la Galeria de Arta "Unirea”, Targu-Mures, a Asociatiei Artistilor Plastici Mures. In calitate de reporter am incercat sa redau, in pagina de ziar, cate ceva din trairile, emotiile plasticienilor mureseni ori veniti de la Baia Mare, Botosani, Cluj-Napoca, Turda etc. Manifestari expozitionale, precum o frumoasa simfonie a culorilor, a imaginatiei creatoare. Eroii simfoniei? Fireste, acesti minunati, entuziasti pictori, sculptori, graficieni, fotografi reuniti intr-o mare familie. Extraordinara "explozie” creatoare, de comuniune frateasca! Prezent am fost sambata, 29 decembrie 2012, la vernisajul Salonului anual de pictura, care a avut loc la Galeria de Arta "Unirea”, pe ale carei simeze au expus 63 de plasticieni. In ipostazele ei, natura ti se infatiseaza privirii in splendoarea de culori, intr-o alaturare cu peisaj urban, cu flori, portrete, cu multele "urme” ale pictorului. Artistul plastic profesionist Vasile Muresan si-a plasat "Urmele” (ca loc pe simeze) intre lucrarile realizate de doamnele Balázs Klára si Veres Zsuzsa, in imediata vecinatate cu tabloul purtand semnatura lui Radu Florea, bine pus in lumina zilei. De cum intri in Galeria de Arta "Unirea”, in stanga privirea iti este "rapita” de lucrarea doamnei Alexandra Belciug, cu batranica. O lucrare inedita a pictoritei, o noutate cum se exprima Vasile Muresan. Cele mai multe dintre lucrarile prezente in expozitie sunt de factura realista. In decursul anilor, de la pictura naiva, de esenta naturalista, s-a trecut la cea moderna. In deschiderea vernisajului, Ilarie Gh. Opris, presedintele AAP Mures, a spus: "Avem bucuria de a ne reintalni pentru a 36-a oara. Este varsta maturitatii noastre. Toate lucrarile expuse aici, in aceasta sala, vor face obiectul unui album, care sa certifice travaliul creator al membrilor asociatiei noastre. Expozantilor le multumesc pentru ca au raspuns pozitiv la solicitarea de a realiza acest Salon anual de pictura. An Nou cu si mai multe impliniri, satisfactii!” In stilul sau inconfundabil, Vasile Muresan, mentor, sfatuitor al membrilor AAP Mures, de vreo 25 de ani, a vorbit despre stiluri, despre maniere de abordare a temelor alese de colegii si prietenii lui, evident, cu exemplificari. Si-a inceput "lectia de privit” cu lucrarea Alexandrei Belciug (batranica tratata coloristic in nuante de alb, gri spre negru), dupa care a trecut la natura statica a lui Ioan Rusu, la Czirjék Lajos (care nu incurca stilurile), la compozitiile Rodicai Vescan, Liviu Stef, Marta Deleanu (care lucreaza, cu rafinament, in albastru), ale lui Iancu Muresan (care-si orchestreaza rafinat lucrarile din punct de vedere cromatic), ale lui Toader Moraru (un povestitor plin de farmec si atmosfera rurala), Silviu Babii, botosaneanul, Marcel Naste, Radu Florea, Balázs Klára, Veres Zsuzsa, Fábián Margit, Abony Maria, Dorel Cozma, cu a lui pictura de arta moderna. Sigur, in cuprinderea aceasta reportericeasca, nicidecum de critica de arta, au fost si alti nominalizati intru a lor mare pasiune - arta plastica. Vicepresedintele AAP Mures, Czirjék Lajos, a avut un cuvant de adanca si modesta simtire artistica, mestesugit la vorbe este si plasticianul nascut pe plaiurile Madarasului. Inca o data, la Galeria de Arta "Unirea”, am "calcat” pe "urmele” pictorilor, sub raza stralucitoare a imaginatiei!
DORIN BORDA
Sursa: http://www.cuvantul-liber.ro/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)