Impreuna pentru arta si arta pentru frumosul daruirii la Reghin, Firmele Gliga. Onoare si respect pentru toti cei ce sustin, iubesc si promoveaza arta dar si cultura in mod special! Firmele Gliga, Asociatia Artistilor Plastici Mures si Casa Municipala de Cultura "Eugen Nicoara" Reghin organizeaza Tabara Nationala de Pictura "Vasile Gliga" 2018,la Reghin. Felicitari artistilor implicati in acest proiect minunat!
TABERELE DE CREATIE - ATELIERE ALE MINTII SI SUFLETULUI!
Pe vremuri era „Grădina familiei Medici”, unde artistii se întâlneau într-o atmosferă de efervescentă creatoare. Apoi au fost „Scolile” de la Fontembleau si Barbizon, cea de la Baia Mare, apoi au fost „Coloniile”, de la Pon Aven, si mai apoi si „Grupurile”, si Grupul celor douăzeci sau grupul italian de diviziune. Si după multe grupări si grupuri vin „Asociatiile”, cum ar fi cea a artistilor din München, ca mai târziu, după război să apară „Uniunea”, si în cadrul acestor uniuni subventionate de stat, au apărut „Taberele”, dintre care as aminti câteva bine cunoscute nouă: tabăra de la Măgura Buzăului, tabăra de sculptură în fier de la Galati, tabăra de la Oarba de Mures, tabăra de la Căsoaia, Lăzarea, Arcus si altele.
După revolutie, în anul 1992, domnul Gheorghe David a înfiintat „Tabăra Armonia”, cu sediul la Băile Sărate din comuna Sângeorgiu de Mures.
Înainte de anul 1990 s-a înfiintat si tabăra de pictură de la Sovata, tabără organizată de A.A.P. Mures, în colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Mures, (23 editii). Au venit apoi initiativele personale:
- tabăra din Cund, a familiei Boilă, 7 editii;
- tabăra din Deda, a familiei Buculeu, 5 editii;
- tabăra din Seleusul Mic, a Marcelei Fărcăsan si Paolo Mistrorigo, 3 editii;
- tabăra din Mădăras, 10 editii;
- tabăra din Berghia, 6 editii;
- tabăra din Nades, a familiei Marian Mihăiescu, 2 editii;
- tabăra Rotary Sovata, a familiei Cristian Tiberiu, 2 editii;
- tabăra din Zagăr, a familiei Coroiu Dan, o editie;
- tabăra din Ocolis, a domnului Susan Călin, o editie;
- tabăra din Lunca Bradului, Valea Ilvei, a familiei Ovidiu Graur, 3 editii;
- tabăra din Leptokaria, Grecia, 7 editii;
- tabăra din Raciu, a familiei Ioan Vasu, 2 editii;
- tabăra din Borsec, a familiei Borsi, 2 editii;
- tabăra de pictură de la Săulia, 2 editii;
- tabăra de icoane, 4 editii (Sighisoara, Lăpusna, Toplita, Ceuasu de Campie);
- tabara de pictură, Bonn-Germania, 2 editii
Tabăra, un rai pentru artisti, unde gazda oferă materiale pentru pictură, cazare si hrană, în schimbul unor picturi la alegere. Tabăra este un loc binecuvântat, propice creatiei, schimbului de idei si învătării, adevărată academie liberă.
Se cade să multumim tuturor acestor oameni inimosi care ne-au oferit cu atâta generozitate casă, mâncare, materiale si prietenia lor, pentru ca noi să ne simtim liberi ca păsările cerului si să putem picta.
Ne aduc aminte cuvântul tabără de acele locuri minunate unde am fost în copilărie, la mare, la munte si am trăit experiente minunate, de neuitat, ori „artistul când nu mai este copil a murit demult”, spunea marele Constantin Brâncusi. Deci să încercăm a organiza tabere, locuri de creatie si socializare; să încercăm să evadăm din turnul de fildes al singurătătii noastre, pentru că existi ca om si ca artist numai în paralel cu ceilalti.
Doamne, cât de bine mi-au prins mie taberele, cât am învătat, învătându-i pe altii să observe cât este de greu, să vadă lucrurile usor si cât este de complicat să le facă simplu si să fie cinstiti să picteze cu ei însisi, storcându-si culorile din suflet, conform emotiei si trăiri... Deci să facem tabere, să participăm si să socializăm, să lăsăm o urmă pe nisipul eternitătii, si să ne facem cunoscuti, nimeni nu va veni la noi acasă să vadă cât suntem de buni si de talentati. Să lăsăm deoparte egoismele si să fim frumosi si buni, pentru a iesi din mizeria zilnică ce ne înconjoară.
Haideti în tabere si creati liber, fără niciun fel de oprelisti!
Bucurati-vă de bucuria semenilor, căci numai asa veti fi fericiti!
VASILE MURESAN
TABĂRA DE PICTURĂ DE LA SOVATA,
14-21 februarie 2010, editia a V-a
Loc minunat pentru pictură oferit nouă cu multă generozitate de Directia Judeteană pentru Tineret si Sport Mures, prin persoana doamnei Kakassy Blanka, unde ne-a asteptat cu zânbetul pe buze si cu bratele deschise doamna Babi Cioloboc.
Obiectul acestei tabere de alb a fost întelegerea picturii prin abordarea peisajului hibernal.
Alfabetul picturii începe de la întelegerea limbii unei culori si a relatiilor cu non culorile sau cu a doua culoare nu mai mult. Limbajul artistic încercăm să-l descoperim sau să îl creem în functie de trăirile si pregătirea fiecăruia. Este o initiere în pictură si un drum deschis pentru toti. Dacă unii copiază modelul altii îl interpreteză renuntând la realisme si reîncercând a reinventa peisajul. În tabăra s-au creat lucrări de o naivitate încântătoare, de un realism coplesitor în detalii, de un lirism foarte armonizat si melodios, precum si un fobism plin de fortă si contraste. S-au realizat lucrări figurative si nonfigurative pînă la abstract. O mare diversitate de exprimări si de tehnici. Încă odată marea familie de la Asociatia Artistilor Plastici Mures s-a comportat exemplar folosind timpul la maximum atât pentru creatie, cât si pentru socializare.
Au participat: Vasile Muresan, Radu Florea, Stef Liviu, Czirjék Lajos, Rusu Ioan, Pol Cosmin,
Török László, Serban Raul, Rodica Vescan, Gabriela Alecu, Akiko Kimura, Kulcsár Maria, Kulcsár Erzsébet, Balázs Klára, Ana Sălăgeaan, Ana Călugăr, Hadnagy Gabriella, Neagoi Sofia, Nicolae Florea, Călin Pop.
VASILE MURESAN
TABĂRA DE PICTURĂ LYON-FEZIN,
16-30 aprilie 2010
Ajunsi, după peripetii la Paris, în fata Grădinii Botanice ne-a asteptat bunul nostru prieten André Floris. Drum de noapte până la Leyzin unde ne astepta Enikö si Nymrod; un dus, o masă copioasă si un somn bun. A doua zi, o întâlnire cu doamna Lyliana Roux, presedinta Asociatiei Artistilor Plastici din zonă, vizită la sala de expozitii, o sală spatioasă si modernă. Lucrările noastre, expuse grupat pe simeza principală, au produs o inpresie foarte bună.
Cei patru „muschetari” mureseni ai penelului - Angel Vultur, Vasile Muresan, Radu Florea si Mihai Frunză - au fost la rândul lor încântati. Păcat că au ajuns prea târziu, vernisajul având loc cu două zile înainte. În zilele următoare, vizită la Lyon si Perouges, precum si la forturile din Feyzin în compania lui André Floris si a artistilor din zonă condusi de Lyliane Roux. Momente de adevărată tabără. Am pictat cu colegii în grădină la André. Când ne-au văzut lucrând în maximă viteză si de calitate, francezii ne-au privit cu admiratie si au renuntat a picta. Pentru noi cei obisnuiti cu taberele de pictură au fost clipe obisnuite. Experientele noastre au fost numeroase si dintre cele mai neobisnuite. De la masa la Lyliane, la masa în restaurantul chinezesc, la festinul cu miel prăjit la familia Floris.
În partea a doua a taberei , documentare la Lyon, Feyzin, Perouges si Paris. O săptămână de
muzee: Louvre, D’Orsay, Orangerie, Dali, Brâncusi si Centrul Pompidou. O experientă fantastică. Parisul cu monumente la tot pasul: Notre-Dame, Sacre Coeur, Madeleine; Tour-Efel, Pomul Invalizilor, Saint-Germaine de Prés, Place du Teâtre, strada cu galerii a Senei si podurile peste Sena.
Minunate si de neuitat experiente pentru noi artistii plastici membrii ai A.A.P Mures. Am venit cu
bateriile încărcate si ne-am propus, pentru 2011, o expozitie cu tot ce am văzut.
VASILE MURESAN
TABĂRA DE PICTURĂ ,,WEEKEND” TARGU-MURES
Editia I, 26 aprilie -2 mai 2010
Tabăra de pictură a fost initiată si organizată de colega noastră , pictorita Soó Emma, la cabana personală de la Complexul de Agrement si Sport ‚,Muresul”din municipiul Târgu-Mures.
Au participat: Albert Olga, Benkö István, Fábián Margit, Nagy Katalin, Soó Emma, Ichim Anna, Kulcsár Erzsébet, Muresan Voichita, Cristina Petria, Liviu Stef, Suba Piroska, Simonfi Éva si Kulcsár Pârvu Maria.
Pictorii au lucrat de dimineata până seara cu multă inspiratie adăstată de spatiul deosebit de frumos, al peisajului înconjurător, dar si datorită numerosilor vizitatori prezenti si curiosi, iubitori de artă. S-au realizat peste 100 de lucrări de pictură care au fost expuse permanent publicului. În zilele de 1 si 2 mai s-a organizat o expozitie cu toate lucrările. Vernisajul a avut loc în ziua de 1 mai si s-a bucurat de prezenta primarului municipiului Târgu-Mures, domnul dr.Dorin Florea, si a presedintelui Consiliului Judetean Mures, doamna Lokodi Emöke, de un numeros public.
Tabăra de pictură a fost sustinută financiar de familia doamnei Soó Emma, ing.Soó Kálman, fiul dânsei , si de cele două surori: Rácz Illés Mária si Bálint Margit.
A fost un succes si o experientă inedită, demnă de a fi continuată.
SÓO EMMA
TABĂRA DE PICTURĂ LEPTOKARIA, GRECIA
Editia a V-a, 28 mai-6 iunie 2010
Asa cum este obiceiul, în fiecare an, în prima parte, Asociatia Artistilor Plastici Mures organizează o altă tabăra de pictură în localitatea grecească Leptokaria, una dintre cele mai frumoase statiuni de pe Riviera Olimpică, cu o largă deschidere la Marea Egee. Tabăra de creatie, aflată la a V-a editie, a avut loc în perioada 28 mai - 6 iunie 2010, principalii organizatori fiind Ilarie Gh. Opris, presedintele AAP Mures, si Dimitriou Thanos, patronul firmei grecesti de turism „Tramp Travel”, cu filiale în Polonia, dar si în România. La această manifestare artistică au participat artisti plastici, tineri si vârstnici din Târgu-Mures, Sighisoara, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Brasov si Bucuresti, precum si numerosi simpatizanti: profesori, ingineri si ziaristi. Printre acestia s-au aflat: Doina Moisescu, Elena Lidia Kozma, Rettegi Maria, Mihai Adrian Tirică, Kulcsár-Pârvu Marina, Pascu Annamaria, Adela Lazăr, Călin Pop, Kakasi Iren, Emilia Ardelean, Sóo Emma, Sofia Neagoi, Ioan Rusu, Gál Imola, Ioan Astălus, Liviu Stef, Dorin Borda si Mihail Fărcas.
Pe parcursul sejurului, alături de admiratia picturilor realizate de către artisti pe plajă sau pe trotuarele statiunii, vizitatorii au beneficiat si de excursii optionale oferite de greci: pelerinaj la Meteora, croaziere la Insulele Skiathos si Evia, drumetii pe Muntele Olimp, lăcasul zeilor din antichitate, vizite la Cetatea bizantină Platamonas, orasul antic Dion, excursii la Atena si Salonic. Un eveniment exceptional a fost si organizarea unei „seri românesti”, o petrecere în stil ardelenesc, în curtea interioară a Hotelului, „Balkan Hellas”, unde palmieri si alti arbori exotici se oglindeau în apa limpede a piscinei. La această petrecere, spre încântarea tuturor, au fost expuse si picturile realizate de artistii plastici. Această seară românească a reprezentat de fapt si o activitate culturală, cu cântece si dansuri populare românesti. Invitatii, atât români cât si greci, au fost încântati de prestanta artistică oferită de Grupul folcloric, „Sânziana” din Căpusul de Câmpie, grup compus din prof. Mihai Stavilă, înv. Lucia Stavilă, prof. Alexandra Pui, jurist Horatiu Pui, preot Leon Pui si sotia Eugenia. Nu au lipsit nici prezentările unor cărti, purtând semnăturile lui Dorin Borda, Ioan Astălus, Ilarie Gh. Opris, Grigore Ploesteanu, Grigore Vieru, Alexandra Laura Stavilă, Horatiu Pui, Mihai si Lucia Stavilă. Această drumetie a fost una reusită, unde pictura, cărtile, muzica si dansurile s-au îmbinat într-un mod armonios, rezultând ceea ce numim promovarea culturii si traditiilor românesti peste hotare.
CONSTANTIN BOGOSEL
,,TABĂRA LACULUI”, FANATE (BAND)
2010, editia I
La tabăra de sculptură TABĂRA LACULUI, de la Tăul lui Dumnezeu (Istantău), Band, judetul Mures, au fost executate sase statui din uriasii stejarii seculari, salvati de la distrugere de inginerul Husar Constantin.
Prin strădania si dăruirea artistilor prezenti, s-au realizat lucrări de artă care „vor tine sute de ani, de acum înainte”, după cum remarca d-na Doina Husar, directoarea taberei, care a acordat participantilor diplome de excelentă si premii în bani. Finalul previzibil s-a asternut peste tabără, chiar dacă ea a fost declarată „tabară deschisă”, aceasta însemnând ca timp de un an, până la viitoarea editie, fiecare sculptor poate să se întoarcă la lucru, să finiseze sau să completeze lucrarea proprie. Asa se face că artistii Vasile Muresan, Eduard Costin, Mihai Frunză, Dumitru Alexandru si Radu Florea, cuprinsi în echipa taberei, îsi vor finaliza lucrările în acest interval.
Sunt finalizate si îsi asteaptă publicul si admiratorii, lucrările:„Izvorul lui Zamolxe”, de Ioan Astalus; „Cumpăna”, de Mihnea Grigore; „Preotul” de Vali Diucu, „Dealul de pe deal”, de Cătălin Burtea; „Supliciul”, de Emil Dumitras; „Parazitul”, de Stefan Radu Cretu
Statuile gigantice sunt rodul unei bogate imaginatii, a unui volum de muncă istovitoare, pe parcursul a 10-12 ore zilnic, dar si a unui proiect fără precedent în România si Europa. La sfârsitul celor 11 editii, dimensiunea Taberei lacului va depăs orice asteptare si se va ridica, în mod sigur, la un nivel estetic de o aleasă tinută.
Operele de artă înnobilează spatiul de pe colina care domină lacul meteoritic si peisajul încojurător si dă un plus de valoare estetică nu doar locului, ci si modului în care se face integrarea artei în natură.
Se cuvine mentionat faptul că toti cei implicati în initierea, organizarea si derularea taberei, vor rămâne anonimi, mai putin cei de la Fundatia ASTURIAN din Târgu -Mures si firma Antrepriza Constructii Montaj Reparatii, care au asigurat nu doar cadrul de desfăsurare, materialele, consumabilele, cazarea si masa, dar si posibilitatea ca artistii să fie oaspetii permanenti ai taberei, pentru recreere si alte viitoare creatii.
IOAN ASTALUS
TABĂRA DE PICTURĂ DE LA BERGHIA,
8 – 15 august 2010
Cea de a VIII-a editie a Taberei de pictură de la Berghia a fost organizată de Parohia Reformată,
preot paroh Domahidi Béla, în colaborare cu Primăria si Consiliul local al comunei Pănet. Au fost prezenti
15 artisti plastici din Ungaria, Anglia si din Târgu-Mures. Activitatea de creatie s-a integrat si în
manifestările prilejuite de ,,Zilele Berghiene”, desfăsurate în perioada 7-8 august. Pictorii au avut prilejul să cunoască sătenii si obiceiurile, iar sătenii să cunoască artistii si creatiile lor.
În ziua de 15 august a avut loc vernisajul expozitiei cu picturile realizate în tabără. Au participat
artistii, oficialitătile comunei si un numeros public. Cu acestă ocazie a avut loc un frumos program musical sustinut de membrii familiei Domahidi.
Coordonatorul activitătilor taberei a fost profesorul Ösz Zoltán, membru al Asociatiei Artistilor
Plastici Mures. Au mai participat, alături de artistii invitati din străinătate, pictorita Fábián Margit si fotograful Bálind Zsigmond, membri ai Asociatiei Artistilor Plastici Mures.
ÖSZ P. ZOLTÁN
TABĂRA DE PICTURĂ, SĂULIA ,
august 2010, editia a II-a
Un număr de 28 de artisti plastici, membrii a Asociatiei Artistilor Plastici Mures, si-au dat întâlnire în Săulia de Câmpie, la Complexul ,,Andrei”, fiind asteptati de familia inginerului Aurel Toma cu sotia si mai tinerele Nusi, Ana Maria si Măriuca.
Tabăra a fost liberă, fără tematică. Fiecare artist a creat în functie de inspiratie. Săulia, cu lacurile si dealurile care au o formă specifică, s-a reflectat în picturile colegilor. Picturile de un realism dus până la cele mai mici detalii de către Akiko Kimura, venită din Japonia împreună cu fiul ei, la Rosseta Conti din Italia, tocmai din capitala Roma, care a cunoscut bucuria creatiei împreună cu artistii mureseni, iar picturile lui Ioan Rusu amintind de profesorul lui Gheorghe Olariu prin realismul si frumusetea lor. Colegul Liviu Stef s-a mentinut pe aceiasi linie a scolii de la Barbizon, după cum subsemnatul am bătătorit aceeasi temă si tehnică, anotimpurile sufletului, căutând cu asiduitate muzicalitatea culorilor. În acelas registru s-au înscris si colegele mele, artistele: Fábián Margit, Kulcsár Maria, Lazăr Ramona, Muresan Cristina. Rodica Vescan a continuat cu tema arhitecturii fizice si spirituale a locului, prin sublimarea detaliului, iarba, floarea si arbustul. La polul opus s-au situat colegii care au reinventat colajul. As aminti aici pe Rodica Pop si Balázs Klára. Rodica Costianu si Gabriela Alecu si-au continuat temele de cercetare, realizând lucrări de o deosebită tinută artistică. Emilia Ardeleanu din Sighisoara a studiat si interpretat cuminte peisajul locului, pe când Rares Kerekes se caută si bine face ,în diferite tehnici. Artistul Călin Pop s-a manifestat matur în zona picturii abstracte. Îl amintim si pe elevul din Săulia, Raul Serban. Evidentiem hărnicia colegilor nostril Cosmin Pol, Benkö István, Ana Călugăr, Nicolae Florea, Ioana Greab, Violeta Petică, Török Lászlo care ne-au bucurat ochii si sufletul cu lucrările lor.
Eleva Emilia Opris, la prima ei tabără, a realizat picturi promitătoare pregătindu-se, pentru a urma Liceul de Arte, clasa de pictură. Au mai participat colegii Melania Stejerean, tot la prima tabără de pictură, bucurându-se de lectiile date de colegii ei, artisti profesionisti. A fost o tabără rodnică, încheiată cum era si firesc, cu o expozitie, unde au fost expuse 120 de lucrări în sala de festivităti a complexului ,,Andrei” din Săulia. Vernisajul a avut loc în prezenta gazdelor, a familiei Toma, a angajatilor complexului si localnicilor, bucurându-ne împreună, artisti si jurnalisti de la ,,Cuvântul liber”si ,,Zi de zi” si TVR Târgu-Mures
VASILE MURESAN
TABĂRA DE CREATIE MĂDĂRAS
august, editia a IX-a
A IX-a editie a Taberei de creatie Mădăras a avut loc în perioada 20-29 august 2010 în comuna
Mădăras si a fost organizată de Asociatia Pro Ruris din Mădăras condusă de doamna Szabó Izolda.
Responsabilul si organizatorul taberei este Czirjék Lajos. Fondurile pentru tabără au fost obtinute prin proiecte de la Consiliul Judetean Mures si Primăria Mădăras, iar majoritatea fondurilor au fost obtinute de la sponsorii: Surub Trade Târgu-Mures, Biserica Reformată din Mădăras si mai multe persoane fizice din comună. Sediul taberei este Casa de oaspeti Dr. Szekeres János, artistii având posibilitatea să folosescă căminul cultural ca si atelier de creatie.
În acest an au participat 22 de artisti plastici (pictori, graficieni, textilisti, fotografi, sculptori, artisti populari) din România si Ungaria: Antoniu Meda Lorelei (Ludus), Bálint Zsigmond (Târgu-Mures), Benk András (Huedin), Bordy Margit (Cluj-Napoca), Czirjék Lajos (Târgu-Mures), Csorvási Szabó László Attila (Târgu-Mures), Egyed Tibor (Budapesta), Ferencz Ágnes (Brasov), Forró Ágnes (Cluj-Napoca), Găurean Cristina (Timisoara), Gergely Csaba (Satu Mare), Hadnagy Gabriella (Târgu-Mures), Hintea Szabó Máriusz (Târgu-Mures), Kalló László (Odorheiu Secuiesc), Molnár D.Dénes (Pădureni), Pop Rodica (Târgu-Mures), Rádi András (Kiskúnfélegyháza - Ungaria), Simonfi Éva (Târgu-Mures), Sz.Kovács Géza (Sighisoara), Szász Szabolcs (Mădăras), Tillinger István (Satu Mare) si Vescan Rodica (Târgu-Mures).
Ca în fiecare an, pe parcursul taberei organizăm cursuri de initiere pentru copiii din Mădăras interesati de artele plastice, precum si excursii pentru artistii taberei în zona văii Muresului (Dumbrăvioara, Gornesti, Brâncovenesti). Pe lângă dezbateriile pe teme artistice participantii au vizionat filme.
În ultima zi din tabără, în cadrul unui spectacol folcloric, s-a deschis expozitia taberei în căminul cultural. Lucrările acestei tabere au fost prezentate si la Târgu-Mures, la Centrul Diaconal din strada Mihai Eminescu, în perioada 14 noiembrie – 12 decembrie. S-a editat un catalog despre Asociatia Artistică Câmpia Mureseană în care sunt prezentate cele cinci tabere de creatie: Pănet, Mădăras, Sântioana, Berghia si Band. Această Asociatie s-a înfiintat în anul 2009 si a avut o expozitie de prezentare colectivă cu lucrările artistilor participanti în luna februarie 2010, în Casa Bernády din Târgu-Mures.
CZIRJÉK LAJOS
TABĂRA DE PICTURĂ DIN BONN-GERMANIA
18-28 septembrie 2010, editia I
Sase membrii ai Asociatiei Artistilor Plastici Mures înpreună, cu scriitorul Nicolae Băciut, au beneficiat de invitatia făcută de Consulatul General al României din Bonn, prin domnul consul Vlad Vasiliu si doamna Ioana. Legătura a fost făcută de colega noastră Ana Sălăgean, de sora si cumnatul ei care trăiesc în Germania. Muresenii, artisti plastici: Ana Sălăgean, Balázs Klára, Cosmin Pol, Marcel Naste, Călin Bogătean si eu, Vasile Muresan, am desfăsurat o activitate foarte bogată. Prima expozitie de icoane pe lemn si sticlă a avut loc la Paderborn pe data de 22 septembrie.
Prezenti la vernisaj: Consulul General, Primarul, numerosi români si sasi care locuiesc în zonă. Expozitia a fost un real succes. După câteva zile am făcut o expozitie la Consulatul General cu 130 de lucrări, icoane pe lemn si sticlă, precum si picturi în ulei pe pânză reprezentând peisajul transilvănean. Drumul expozitiei complexe a pornit din prima cameră unde era expusă arta populară, un hol mare cu picturi în ulei si colaje; două alte săli cu picturi în ulei si trei săli cu icoane, aranjate ca o biserică virtuală.
În biserica virtuală s-a tinut o slujbă la care au participat peste 100 de iubitori de artă. A fost o experientă nemaiîntâlnită în Consulat, clădirea, construită pe timpul presedintelui Ceausescu.
M-am simtit mândru în cea mai mare si mai frumoasă Ambasadă din Bonn, mândru că sunt român. Am întâlnit oameni minunati si se cade aici să-l aminetsc pe domnul Valentin Vălcăuan, un om deosebit, cu o inimă largă, si să multumesc tuturor pentru atentie si ospitalitate.
Am făcut demonstratii de pictură în ulei si icoane pe sticlă. Alături de noi au pictat elevii unei scoli din apropiere, care s-au bucurat nespus. Au pictat si membrii Consulatului. A fost o experientă extraordinară. Am văzut multe, am întâlnit oameni minunati, nu vom uita niciodată zilele petrecute la Bonn-Germania.
VASILE MURESAN
TABĂRA DE PICTURĂ LEPTOKARIA-GRECIA
editia a VI-a, 27 septembrie - 4 octombrie 2010
Devenită traditională, Tabăra de pictură din localitatea Leptokaria – Grecia, a ajuns la cea de a VI-a editie. Si acum am avut invitati din Baia Mare, Cluj-Napoca, Borsec, Bucuresti, artisti plastici, fotografi, scriitori, publicisti, prieteni cu noi, dar si cunoscuti ai familiilor prietenilor nostri. Unii au venit pentru prima dată, altii au fost de două ori, iar câtiva chiar de cinci ori. Timpul a fost deosebit de generos. Sa făcut plajă si baie în Marea Egee. Au fost plimbări în jurul localitătii Leptokaria pentru a cunoaste frumusetile zonei. S-au făcut vizite la mănăstirile de la Meteora, insula Skiatos, orasul Thesloniki, muntele Olimp, chiar si la Atena. Am cunoscut pictori din Leptokaria, Platamonas si din Paralia Katerini unde am vizitat magazinul si atelierul de pictură religioasă. Am întâlnit si discutat îndelung cu presedintele si secretarul Asociatiei Românilor din judet pentru o colaborare mai largă în domeniul artei plastice, dar si pentru întâlniri cu scriitori si publicisti, cu formatii folclorice din judetul Mures.
În ziua de marti, zi de târg în piata centrală a localităti Leptokaria, am organizat o expozitie de pictură într-un spatiu foarte generos pe terasa cu coloane a unui restaurant. Au fost expuse 40 de lucrări de pictură cu peisaje din Grecia si flori ale pictorilor: Rodica Olteanu din Bucuresti, Marinela Căluseru din Baia Mare, Rares Kerekes, Fábián Margit, Elisabeta Bogdan, Pascu Annamaria, Elena Costinas, Ana Sălăgean, Radu Cocis, Balázs Klára, Daniela Bălănescu, Nicolae Florea, Kassay Zsuzsána artisti mureseni.
S-a fotografiat mult si s-au vizionat pe leptop momentele imortalizate de colegii nostri: Marinela Căluseru, Ioan Cotrus, Kassay Zsuzsana, Iuliana Rosca si Ilarie Opris.
A fost o experientă deosebită si datorită conditiilor bune de cazare si masă din hotelul Balkan si a ospitalitătii domnilor Dimitriou Thanos si Kostas Dimitriou, cu care ne-am înteles privind viitoarele tabere din anul 2011.
ILARIE GH. OPRIS
TABĂRA JUDETEANĂ ,,ICOANA TRADITIONALĂ DIN ARDEAL”
„Comoară si rugăciune a spiritualităti crestine în poezie, muzică si culoare ”
13- 20 Noiembrie 2010
Icoana este mai mult decât o învătătură sau un suport pentru rugăciune. Ea este în primul rând obiect de venerare. În centrul fluxului de imagini care invadează lumea noastră, icoana dă mărturie despre vederea duhovnicească a unui crestin autentic: cel al dumnezeiesc - omenescului privitor. Ea pătrunde în mod imperceptibil toate imaginile si poartă în ea fermentul unei fericite redescoperiri a artei sacre crestine.
Icoana, fereastră spre absolut, revelează ceea ce ochii nostri trupesti suportă in lumina lumii nevăzute. Ea nu se deschide numai spre lumea de dincolo, ci lasă să pătrundă suflul vital care înviorează toată casa. Plămădită de o credintă care caută teofania icoana se descoperă în linistea unei întîlniri fată-n fată. Trebuie s-o ascultăm ca să se arate în ea cuvântul.
Ca în fiecare an de la înfiintare, tabăra de icoane, pe care Centrul Judetean pentru Cultură Traditională si Educatie Artistică Mures, le desfăsoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Mures, conform unui grafic stabilit, anul 2010 a continuat ideea de a perfectiona artisti creatori iconari din judetul Mures. Dacă taberele anterioare au avut un cadru de instruire colectivă, monahală, această tabără a mers la origini si anume acolo unde ea a luat fiintă, adică la sat.
Locul ales, a fost localitatea Ceuasul de Mures. Pe toată durata acestei tabere au fost organizate ateliere de creatie iconografică pe lemn si sticlă. Artistii participanti, conform unui grafic stabilit pe zile, au pictat icoane pe sticlă si pe lemn sub îndrumarea specialistului Centrului Judetean pentru Cultură Traditională si Educatie Artistică Mures, artistul Călin Bogătean. Iconografia pe sticlă a avut ca documentatie de inspiratie si referintă icoana de Iernuteni si cea de la Nicula. În afara actului creative iconografic tabăra a beneficiat de schimbul cultural de muzică si poezie oferită de rapsodul Victoria Fodor si interpreta de muzică populară Raluca Focsan-Bogătean. Tabăra a fost vizitată de delegatia din Turcia, condusă de Nicolae Băciut, director D.J.P.C.P.N. Mures, Ilarie Gh. Opris presedintele A.A.P. Mures si Vasile Muresan, muzeograf la Muzeul Judetean sectia Etnografie, delegatie care a venit cu o expozitie în Târgu-Mures. Atmosfera acestei tabere a corupt persoane din delegatie să picteze icoane. Au mai venit în vizită pe durata a câtorva zile pentru a se înfrupta si a dobândi tehnica, profesoarele:Violeta Petică, Melania Stejerean si preotul Găurean Leonida din parohia Crăiesti. A mai participat artistul Benkö István din Ceuas.
CĂLIN BOGĂTEAN,
indrumător artistic, referent C.J.C.T.E.A. Mures
TABĂRA DE CREATIE SOVATA
ediția a XXIV-a, 24-31 octombrie
Centrul Judetean pentru Cultură Traditională si Educatie Artistică Mures, sprijină artistii amatori pe tot parcursul anului în desfăsurarea activitătilor expozitionale si a taberelor care au loc în diferite localităti ale judetului.
Cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Mures în fiecare an, în luna octombrie se desfăsoară după o tematică aleasă, proiectul Tabăra de pictură Sovata, o manifestare educativă care reuneste într-un cadru organizat, creatori din mediul artistic muresan.
Pentru acestia, mediul cultural este elementul principal de sustinere, căruia li se adaugă acele persoane la care impulsul artistic s-a declansat spontan, fără legătură cu factorii exteriori ca o ireprensibilă nevoie interioară, autodidacti sau în diferite forme de scolarizare. Participantii acestei tabere sunt alesi din rândul membrilor Asociatiei Artistilor Plastici Mures, cu care Centrul Judetean pentru Cultură Traditională si Educatie Artistică Mures organizează regulat expozitii cu diferite tematici.
Această a XXIX-a editie a avut ca tematică ,, Culorile toamnei”, unde un rol important în întelegerea, dezvoltarea si educatia pictorilor amatori l-au avut profesorii artisti Vasile Muresan si Călin Bogătean.
Tema aleasă a permis o variatiune stilistică si cromatică, fiecare artist putând aborda atât tratarea naturii statice, cât si a peisajului în armonii calde, cu una sau două culori complementare.
Cresterea nivelului artistic se observă în mod cert din activitătile desfasurate pe plan local, judetean si international, precum si prin aparitiile din presă si de la televiziune, dar mai ales pe simeza Galeriei de artă ,,Unirea”, din luna decembrie, când artistii îsi expun lucrările realizate în această tabără.
CĂLIN BOGĂTEAN
referent artă, artă populară si mestesuguri traditionale
Impresii din tabără
Tabăra de toamnă de la Sovata, tabără apartinând artelor vizuale, o modalitate nouă, specifică de manifestare, reprezintă un fenomen artistic care a marcat profund ultimii 22 de ani în Asociatia Artistilor Plastici Mures, devenind o traditie cunoscută si apreciată de un public numeros din Târgu-Mures. Ea se manifestă printr-o activitate de mare anvengură, ce implică un număr mare de artistii, o activitate ce generează o seamă de aspecte legate de tehnica si teoria picturii, sculpturii si a celorlalte ramuri ale artei plastice. Posibilitătile acestei forme noi de manifestare este benefică pentru creatorul plastic, având drept rezultat familiarizarea individului cu tehnica picturală, conlucrarea în ambient, acumularea de cunostinte teoretice, venirea în contact direct cu fantasticul realitătii înnobilat cromatic, redescoperind o lume nouă pe care va încerca s-o facă mai bogată, dându-i un nou sens si valoare. Prin aceste tabere s-a câstigat mult, gândindu-ne la faptul că s-a depăsit optica de atelier, trecându-se la o gândire mai largă, mai aparte. Ochiul este mai solicitat în a aduna energie estetică si spirituală, pe care să o transmită depozitarului de memorie.
Realizarea actului creator în ambient si emulatie stimulează gândirea artistului, dându-i posibilatea să aspire spre lucrări perene sau chiar de panteon.
Ca întotdeauna, tabăra de toamnă de la Sovata a adunat un număr relativ mare de participanti. Anul acesta, ea a avut ca perioadă de desfăsurare 24-31 octombrie, cu participarea a 17 plasticieni. Din cele 24 de manifestări s-a avut grijă ca să participe un număr cât mai apreciat de tineri sau noi membri. Printre acestia în anul curent se evidentiază: Călin Bogătean, Dorel Cozma, Rodica Vescan, Kakasi Irénke, Lazăr Ramona, Ioan Rusu, Benkö István, Neagoi Sofia, Albért Olga, Sóo Éma, Cristina Muresan, Raluca Bogătean, Vasile Muresan, Radu Florea, Liviu Stef, Cosmin Pol, Angel Vultur.
Cu multe multumiri amintim în final pe profesorii Vasile Muresan si Călin Bogătean, pentru strădania si grija pe care au purtat-o la realizarea si organizarea acestui act, ei având si calitatea de profesionisti
LIVIU OVIDIU STEF
TABĂRA DE PICTURĂ DIN BONN,
editia a II-a, 1-12 decembrie 2010
În perioada 1-12 decembrie 2010, artistii plastici mureseni: Sălăgean Ana, Balázs Klára, Naste Marcel si Pol Cosmin, membrii AAP Mures, au participat la două expozitii de icoane si artă plastică în Germania.
In biserica ortodoxă icoana are un rol deosebit de important ca mijlocitor între credincios si divinitate, fiind o reflectare a lumii dumnezeiesti, invizibilă ochiului omenesc; o reprezentare simbolică a Divinului, o ,,evanghelie scrisă în culori” (Grigore din Nyssa), si care este si astzăzi caracteristică pentru sentimentul religios al popoarelor ortodoxe din sud-estul Europei.
Trăirea interioară a reprezentărilor de pe icoanele pe sticlă – tipice pentru spatiul transilvănean – a marcat profund, timp de peste trei secole, credinta poporului român.
Promovarea artei romanesti prin prezentarea lucrărilor artistilor plastici mureseni au oferit vizibilitate internationala Romaniei, prin intermediul Consulatului General al Romaniei la Bonn, dar si artei si artistilor romani prin Asociatia Artistilor Plastici Mures
Expozitiile au fost găzduite de Consulatul General al Romaniei la Bonn, cu ocazia sărbătoririi Zilei Nationale a României, precum si de primăria din Eschweiler.
La aceste evenimente au participat personalităti din administratia locală de la Bonn si Eschweiler, ambasadori, artisti, profesori, elevi , diaspora română si reprezentanti mass-media.
Prin participarea la aceste evenimente s-a promovat imaginea României în lume într-un mod pozitiv, iar lucrările artistilor au impresionat publicul german. Pentru cei din diaspora germană, iconele artistilor au fost loc de pelerinaj, rugăciune si de amintiri legate de locurile natale. De asemenea, expozitiile au anticipat atmosfera de sărbătoare a Nasterii Domnului.
Succesul manifestărilor artistice este un prilej de bucurie si mândrie pentru Asociatia pe care o reprezintăm.
BALÁZS KLÁRA