luni, 12 septembrie 2011

,,Câmpia Transilvană” pictată de Liviu Ovidiu Ştef


Zi de zi
Sâmbătă, 10 septembrie, în Galeria de artă ,,Unirea”, aflată sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, nu aveai loc să arunci pe jos, nici măcar un ac. Motivul? O mulţime de invitaţi, oameni de cultură, iubitori de artă şi frumos au onorat cu prezenţa lor vernisajul expoziţiei personale de pictură ale doctorului Liviu Ştef, numită sugestiv ,,Câmpia Transilvană”.
Cele 54 de picturi realiste aşezate pe simeze demontrează faptul că artistul plastic Liviu Ştef este un om care iubeşte locurile şi oamenii spaţiului transilvan. Din patrimoniul sentimental şi material al ardeleanului n-ar trebui să lipsească nici noul album lansat de artist cu această ocazie, intitulat ,,Câmpia Transilvană, album de pictură”, lucrare apărută sub egida Editurii ,,Nico”. Nu este primul album personal de pictură. Alte trei apariţii poartă semnătura pictorului: “Biserici de lemn din judeţul Mureş”, “Satul săsesc” şi “Sighişoara medievală în pictura lui Liviu Ovidiu Ştef.” La onorabilă vârstă de 75 de ani, prin munca şi sudoarea sa, Liviu Ştef este un artist care se emoţionează în faţa luminilor, culorilor şi formelor. Pictorul surprinde o părticică din viaţa de pe câmpie, o filtrează iar în final o transpune pe pânză. Temele sunt variate: Două mândre spre păşune, Târg la Râciu, Turmă de oi dusă la adăpat, Bujorul de la Zau, Poveste pescărească, Întoarcerea de la fântână, Cârd de raţe, Deal cu răzoare, Fum de toamnă în grădină, Înserare de iarnă.
Despre această inedită expoziţie au rostit alocuţiuni: Ilarie Gh. Opriş - preşedintele AAP Mureş, Lazăr Lădariu - preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, Nicolae Băciuţ - directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Mureş şi Vasile Mureşan - pictor şi muzeograf expert. ,,Am ales să pictez Câmpia Transilvană deoarece niciodată nu s-a tratat în pictură această zonă aşa cum s-ar cuveni. Această regiune reprezintă ceva aparte din tot Ardealul. Am încercat să imortalizez pe pânză atât peisaje de pe câmpie cât şi aspecte din viaţa ardelenilor. Nu a fost uşor. Am lucrat la aceste tablouri doi ani, dar sunt bucuros să le văd expuse pe simeze, privitorul fiind purtat în universul magnific al satului românesc. Câmpia Transilvană este o zonă care-mi este aproape de suflet, este mireasa Transilvaniei”, a specificat Liviu Ştef.

Constantin BOGOŞEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu