miercuri, 15 februarie 2012
Familia Veress şi sensul mecenatului în artă
De: Paul DOBRIAN
Între 4 şi 10 februarie, 12 artişti plastici din judeţul Mureş, dar şi din alte judeţe ale ţării, au fost prezenţi la o tabără de pictură la Sângeorgiu de Mureş. Vineri a avut loc vernisajul taberei de pictură care a grupat peste 120 de tablouri realizate pe parcursul celor şapte zile. Se cuvine menţionat faptul că întreaga tabăra a fost susţinută material de doamna Veress Zsuzsa şi rudele acesteia, o familie de sângeorzeni care, în felul acesta, a dat sens ideii de mecenat în artă.
120 de lucrări de foarte bună calitate
Despre semnificaţia taberei, Ilarie Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, a declarat: ”A fost o tabără deosebit de fructuoasă. Spun asta şi numai dacă privim cele peste 120 de tablouri realizate cu această ocazie. A fost însă şi un alt gen de câştig. Faptul că am putut socializa, am putut comunica, am putut schimba impresii...Greul însă l-a dus familia Veress căreia încă o dată ţin să-i mulţumesc în numele tuturor participanţilor.” Remarcând progresul realizat de cei care se află abia la a doua sau a treia tabără, Vasile Mureşan, coordonatorul taberei, a ţinut să precizeze faptul că ”Fiecare dintre cei prezenţi a încercat să interpreteze ceea ce a văzut, dând expresie materială respectivei interpretări în lucrări de foarte bună calitate. Am avut totodată ocazia să remarc şi progresul, evoluţia reală şi remarcabilă a multora dintre cei care se află abia la a doua sau a treia tabără, iar acest lucru este foarte important.”
Prezent la vernisaj, Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene Mureş pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cultural, a menţionat faptul că localitatea Sângeorgiu de Mureş are o identitate anume conferită de numărul foarte mare de tabere organizate în timp. ”Prin ceea ce expuneţi dv. aici, a declarat Băciuţ, am ocazia să asist la o adevărată sărbătoare a artei plastice mureşene. Remarc cu această ocazie faptul că, de-a lungul anilor, Sângeorgiu de Mureş a oferit nenumărate astfel de exemple ceea ce face ca această localitate să se distingă în acest sens. Arta la Sângeorgiu de Mureş capătă un înţeles aparte şi face ca această localitate să aibă o identitate anume. Este localitatea cu cele mai multe tabere de pictură din judeţ ceea ce ar trebui să fie o mândrie locală.”
http://www.zi-de-zi.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu