duminică, 18 martie 2012

Szentendre in Palat/Szentendre a Palotában


Asociatia Artistilor Plastici Mures in colaborare cu Consiliul Judetean Mures va invita in data de 22.03.2012 la orele 18:00 la vernisajul expozitiei colective a artistilor plastici din Szentendre (Ungaria) membrii ai grupurilor artistice Mamu, Studioul Vajda Lajos, Omkamra si Asociatia Forgacs.
Expozitia este un raspuns la expozitiile artistilor membrii ai AAP Mures din Budapesta organizate de catre Gödör Klub Budapesta.

Va asteptam la vernisaj.









Szentendre a palotában


Marosvásárhelyen három héten keresztül (Március 22- Április 19) lesz látható a Mamü, a Vajda Lajos Stúdió, az Omkamra és a Forgács Társaság nagyszabású kiállítása.
A vállalkozás nem előzmény nélküli, az elmúlt két évben Budapesten, az Erzsébet téri Gödör klubban már állítottak ki közösen az említett csoportok résztvevői.
A négy művészeti csoportból három szentendrei, és a Mamü Társaság is a kezdetektől fogva napjainkig szoros kapcsolatot tart fenn szentendrei művészekkel, elsősorban a Vajda Lajos Stúdió tagjaival. A kezdeményezés tehát szentendrei, mégis tágan értelmezett a Szentendre fogalom, gyakorlatilag bárki kiállíthat, függetlenül attól, hogy szentendrei-e, nem földrajzi, hanem egyéb - érzelmi, intellektuális és esztétikai - alapon vannak jelen a résztvevők.
A "szentendreiség" manapság első olvasatra sokszor összefonódik a gagyi, a giccs és a provincializmus jelenségével, ez a kezdeményezés azonban rávilágít arra, hogy Szentendrén ismét jelen van egy progresszív, öntudatos, a vizualitás mai nyelvén dialogizáló csoport.
Szentendre nem egy földrajzi helyet jelöl, hanem egy életérzést.
A Vajda Lajos Stúdió 1972-től a legfontosabb és leginkább progresszív alternatív művészeti csoportosulás Magyarországon.
A hetvenes évek elején, egy politikailag nehéz emlékezetű időben vállalták a hivatalos kultúrpolitikával való szembenállást.
A Vajda Lajos Stúdió egy műfajok feletti, összművészeti társulás, melyben a képzőművészet a leghangsúlyosabb műfaj. A stúdió életében jelentős szerepet kapnak a zene, az irodalom, a film és a társművészetek területén létrejövő alkotások is.
Legnagyobb erénye a csoportnak, hogy a generációk egymásra épülnek és egyszerre fejtik ki edukatív hatásukat.
A csoport tagjai rendszeresen megmutatkoznak a világ különböző országaiban, elsősorban Európában, de megfordultak Japánban, Mexikóban, és Kanadában, Németországban, Svájcban is. Több olyan kiállítást is rendeztek külföldön, ahol az összes "vajdás" tag felvonult. Ezek közül különös fontosnak tartjuk megemlíteni az 1989-ben létrejött kiállítást Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Vilniuszban, majd Krakkóban. Több külföldi művész is állított ki a Vajda Lajos Stúdió pincéjében, például Vilfrid Tertin, Jörg Sontag, de láthattuk ugyanitt nemrégiben Boris Nieslony performanszát is.
A MAMŰ Társaság (eredeti nevén Marosvásárhelyi Műhely)1978 és 80 között alakult Marosvásárhelyen. A kortárs európai művészeti törekvéseket és az erdélyi hagyományokat egyesíteni kívánó baráti csoportosulás 1991-ben alakult újjá Budapesten Ma születő Művek néven, miután a nyolcvanas években tagjai közül sokan Magyarországra költöztek.
A MAMŰ-höz tartoztak, tartoznak a Pantenon, a Block-, és a Túlsó P'art csoport tagjai is. A MAMŰ Galériában rendszeresen állítanak ki külföldi művészek is. A Vajda Lajos Stúdió tagjaival kezdetektől napjainkig szoros kapcsolatban vannak, rendszeresen szerepeltetik munkáikat közös kiállításokon.
Az Omkamra lassan két évtizede működő művész csoport, elsősorban az új média művészet jellemzi tevékenységüket.
A csoport eddig öt alkalommal rendezte meg az Új Média Művésztelepet Szentendrén, mely mind magyar, mind külföldi művészeknek ad lehetőséget a közös, elmélyült munkára. A Művésztelep évről-évre komolyabb feladatokat vállal magára, az utolsó két alkalommal fontos szakmai konferenciát is rendeztek, ahol a legjelentősebb képzőművészek és művészettörténészek, egyetemi tanárok tartottak előadásokat. Magyarországon egyedülálló kezdeményezés az Omkamra-VLS szervezte művésztelep, egyrészt, mert az új műfajokkal foglalkozik, másrészt, mert egy mély szakmai párbeszéd kibontakozásának ad teret.
A Forgács Társaság 2005-ben alakult művészeti formáció, változó létszámú, igen fiatal tagjai képzőművészet mellett irodalommal és színházművészettel is foglalkoznak.
Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a mind műfajában, mind stílusában nagyon sokszínű, izgalmas és érdekes marosvásárhelyi kiállítást, mely a kortárs magyar képzőművészet Szentendréhez valamilyen módon köthető, progresszív alkotóinak seregszemléje.

Farkas Viola (művészettörténész)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu