joi, 17 aprilie 2014

Vasile Muresan, lectie despre vopsitul oualor


Zi-de-zi.ro

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, Primăria Municipiului Târgu-Mureş, în cadrul proiectului “Târgu-Mureş-Cetatea Artelor” în parteneriat cu Asociaţia Culturală ”Mioriţa” a organizat  miercuri, 16 aprilie, la Centrul Cultural “Mihai Eminescu” un inedit concurs de vopsit ouă. Activitatea i-a avut în prin plan pe elevii târgumureşeni care au avut la dispoziţie ouă, vopsele, precum şi îndrumători avizaţi, artişti plastici din cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. “Aşa cum am obişnuit târgumureşenii să le facem câte o surpriză, ne-am adunat în jur de 100 de copii care vopsesc ouă. Sunt copii de diferite vârste, de la grădiniţă, preşcolari, chiar şi copii mai mari de clasa a VI-a şi a VII-a care au deprins meşteşugul vopsirii ouălor. Aceştia au fost îndrumaţi de către artiştii plastici Vasile Mureşan, Kulcsar Marina şi Laczko Aranka”, a precizat Gheorghe Vanga, preşedintele Asociaţiei Culturale “Mioriţa”.

Lecţie despre semnificaţia oului de Paşte
Introducerea în lecţia despre oul de Paşte a fost făcută de artistul plastic Vasile Mureşan care le-a prezentat copiilor semnificaţia oului de Paşte. “Am spus copiilor şi părinţilor acestora povestea oului de Paşti. Maica Domnului ar fi dus la picioarele lui Isus un coş cu ouă. Oare de ce ar fi dus acest coş acolo? Pentru că, cu mii de ani înainte, în Egipt o pasăre măiastră a dat dat naştere unui ou, jumătate din aur şi jumătate din argint, o jumătate reprezenta cerul, cealală pământul. Acel ou semnifica sămânţa lumii şi cine mânca un astfel de ou învia. Şi la noi la români, şi la celelalte naţii, se încondeiază şi se pictează ouă. Şi înainte se făceau ouă colorate cu ocazia venirii primăverioi şi a anului nou, la perşi şi la romani. Aşa că, cei mici, continuă o tradiţie veche în ce priveşte naşterea şi renaşterea naturii şi, în cazul nostru, învierea lui Christos”, a precizat Vasile Mureşan.
“Prind repede acest meşteşug”
Copii şi-au etalat talentul şi imaginaţia în ce priveşte pictarea ouălor, atenţi supravegheaţi de Laczko Aranka, artist plastic în cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. “Mă ocup cu pictura de peste 15 ani. Pe lângă pictură mă mai ocup şi cu tapiserii şi apoi am zis să încerc să pictez şi ouă. Am început cu motive ungureşti, apoi cu animale, flori, păsări, tot ce îmi vine în minte. La toate acestea se adaugă şi icoane pe care le pictez cu mare drag. Pot spune că, copii prezenţi aici prind repede acest meşteşug al vopsirii ouălor, chiar sunt copii care au încercat mai multe modele, încă de la prima lor lecţie de pictat ouă”, a spus Laczko Aranka.
“Îmi face o mare plăcere”
Copii şi-au intrat repede în mână, bucurându-se la fiecare ou vopsit, lucru pe care vor încerca să-l facă şi acasă. “Nu este chiar aşa de greu să vopseşti ouă, după ce faci un model devine mult mai uşor decât ai crezut la început. Este prima dată când pictez ouă şi îmi face o mare plăcere şi am să mai încerc”, a spus Alina Moldovan, elevă în clasa a II-a C de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureş.
Expoziţie cu realizările  copiilor
Ouăle vopsite de elevi vor face obiectul unei expoziţii inclusă în cadrul spectacolului specvial de Paşte de joia viitoare găzduit de Centrul Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş. “Joia de după Paşte, pe 24 aprilie, la ora 18.00, aici la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” vom avea un spectacol de folclor, dans, cântec, un spectacol de Paşti în cadrul căruia ouăle care sunt vopsite la acest concurs vor face obiectul unei expoziţii, după care ouăle vor intra în posesia celor care le-au vopsit, adică copiilor”, a spus  Gheorghe Vanga.
Foto : Alin Zaharie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu