miercuri, 12 mai 2010

Artistii A.A.P. mai aproape de zei

Un numar de 45 de artisti plastici ai Asociatieie Artistilor Plastici din Targu-Mures dar si din Satu Mare si Cluj vor pleca in 23 mai in Grecia, la cea de-a doua editie a taberei de pictura desfasurate in orasul grecesc Leptokaria. Tabara de pictura se desfasoara pana in 31 mai, timp in care artistii vor vizita obiectivele turistice, vor picta si vor avea expozitii pentru publicul iubitor de arta din Grecia. Un oras vizitat de artisti in prima editie si in care vor reveni anul acesta este Tesalonic. "Anul trecut am fost in Tesalonic si-am vizitat orasul, care are multe biserici si monumente dar si portul. Anu acesta ne-am hotarat sa-l vizitam din nou dar mai in amanunt. Ce ne-a impresionat au fost bisericile unde melosul slujbei dar si fresca pictata si icoanele sunt ca si la noi, doar limba difera. Ne-am simtit ca acasa si vrem sa revenim anul acesta", a declarat artistul plastic Vasile Muresan. Artistii vor fi cazati la catva metri de plaja, pe maulul marii Egee, avand vedere la mare dar si sper Olimp. "Leptokaria este o localitate foarte micuta, cu un climat nu foarte cald. Aici si cerul, si apa au alta culoare, casele sunt foarte pitoresti, e un loc de vis iar oamenii sunt foarte primitori, iti zambesc tot timpul", a mai afirmat Vasile Muresan.

La manastirile grecesti

Un alt obiectiv turistic vizitat anul trecut si unde artistii se vor intoarce anul acesta este complexul de manastiri de la Meteora, un loc de pelegrinaj unde artistii s-au aflat mai aproape de divinitate. "La Meteora am vizitat manastirea Marele Meteor si din nou am fost surprinsi de fresca ce seamana ca tema, forma si culoare cu fresca pictata la noi in tara in acea perioada. Am mai vizitat muzeul bucatariei manastirii, unde erau mai multe obiecte pentru gatit foarte vechi", a mai declarat Vasile Muresan. Atena, insula Skiatos, localitatea Paleo Pantelomonas si mormantul lui Alexandru Macedon vor fi vizitate si anul acesta de catre artistii Asociatiei Artistilor Plastici Mures. Fiecare artist va duce cu el in Grecia doua lucrari pe care le va expune in fata hotelului din Leptokaria. "Intentionam sa luam legatura cu artisti dintr-un oras de langa Leptokaria pentru a vedea modul in care acestia picteaza si poate vom avea si acolo o expozitie. Marele avantaj oferit de aceasta tabara este posibilitatea de socializare. Ne vom cunoaste mai bine si intre noi dar vor cunoaste si alti artisti de pe alte meleaguri. La Asociatie noi suntem o mare familie, suntem cu totii egali si prieteni", a declarat artistul Vasile Muresan.

Artistii A.A.P.

iubesc taberele de creatie

Tabara din Grecia e doar una dintre numeroasele tabere la care membrii Asociatiei Artistilor Plastici participa. Vor urma tabere in zona romaneasca de pe Valea Muresului superior, mai exact la Deda, la familia Buculeu Danila si Silvia, la Seleusul Mic, la Maria Farcasanu si Paulo Mistrorigo, la Nades, intr-o zona de confluenta romaneasca, ungureasca si saseasca, organizata in colaborare cu Mihaescu Marian si, in zona ungureasca de campie, la Madaras si Berghia, organizate cu sprijinul lui Czirjec Lajos si Osz Zoltan. Anul acesta se va organiza prima tabara la Raciu, Asociatia Artistilor Plastici avand ajutorul primarului din localitate, Vasu Ioan. La Sovata se desfasoara anual trei tabere. Cele din februarie si octombrie in parteneriat cu Directia pentru Tineret iar cea de vara se va realiza cu ajutorul clubului Rotary. Anul acesta Asociatia Artistilor Plastici va realiza si o tabara in Delta Dunarii. "In toate taberele facem studiu, documentare - desen si fotografie, cunoastem oamenii, incercam sa prindem spiritul locului apoi ne apucam de pictura", a declarat Vasile Muresan. Lucrarile realizate in perioada oricarei tabere vor fi expuse la fata locului in ultima zi a taberei, dar vor fputea fi admirate si la sediul A.A.P. Mures sau in alte spatii din oras, cum ar fi Teatrul 74, Teatrul Scena, Directia pentru Tineret, Fundatia de Ecologie Umana Oasis, redactia cotidianului Cuvantul Liber, magazinele Surtec, Baumax, sediul BRD, Turnul cu ceas din Sighisoara, sediul Primariei si Consiliului Judetean din Targu-Mures dar si in Satu Mare la Palatul Culturii din oras si la Polul Cultural Clujean din Cluj Napoca.

Claudia SAS

Ziarul de Mures, 12 mai 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu