miercuri, 13 aprilie 2011

Crucea din fereastra / Icoana din fereastra

La Muzeul de Etnografie Mures


"Crucea din fereastra” si "Icoana din fereastra” Cu aceste potrivite generice, la sediul Muzeului de Etnografie Mures, Piata Trandafirilor nr. 11, Targu-Mures, are loc o manifestare expozitionala. Este vorba despre expozitia de pictura pe sticla, al carei vernisaj are loc joi, 14 aprilie, ora 14, la care sunt invitati toti iubitorii artei plastice, si nu numai. Expozitia generica "Crucea din fereastra” si "Icoana din fereastra” poarta girul Consiliului Judetean Mures, Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Mures, Centrului Judetean pentru Cultura Traditionala si Educatie Artistica Mures, Asociatiei Artistilor Plastici Mures si al Muzeului Judetean de Etnografie Mures.

Vernisaj de icoane la Muzeul de Etnografie

De: Alin ZAHARIE
Zi de zi
Joi, 14 aprilie, de la ora 14.00, sala de expoziţii a Muzeului de Etnografie din Târgu-Mureş va găzdui vernisajul expoziţiei de pictură pe sticlă „Crucea din fereastră” şi „Icoana din fereastră” , manifestare organizată în cadrul proiectului pentru promovarea patrimoniului naţional intitulat „Valori de patrimoniu bisericesc-mărturii de artă şi credinţă”.
Vor fi expuse lucrări semnate de Marcel Naste, Călin Bogătean, Klara Balazs, Ana Sălăgean, Emilia Manole, Elena Costinaş, Veta Paşcu, Kulcsar Marina, Codruţa Băciuţ şi Raluca Bogătean. Vor susţine alocuţiuni Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Nicolae Băciuţ, directorul DJCNP Mureş, Angela Pop, şef secţie etnografie Mureş, Vasile Mureşan, muzeograf şi coordonatorii artistici ai expoziţiei, Marcel Naste şi Călin Bogătean. „Expoziţia are la bază lucrările realizate cu  ocazia taberelor de pictură „Icoana pe sticlă” la Mănăstirea Doamnei din Topliţa şi la alte tabere de pictură din judeţ. Ideea a pornit de la Michel Quenot care a spus că icoana este o fereastră către Dumnezeu. De asemenea, acum vreo 30 şi ceva de ani, Mihai Oltean, pictor din Luduş a avut o icoană pictată pe o fereastră şi Nicolae Băciuţ a avut ideea de a-şi dona  ferestrele de la casa lui, şi grupul Deisis, format din artiştii plastici care expun în cadrul aceastei expoziţii,  au pictat aceste ferestre. În ce priveşte  “Crucea  din fereastră” ideea a venit de la faptul că la Muzeul Ţăranului Român, Horia Bernea, care a fost pictor şi director al muzeului, a făcut o expoziţie cu crucea, şi totdeauna într-o fereastră găsim şi semnul crucii, şi a expus câteva ferestre. Şi pe această idee bine speculată de Nicolae Băciuţ s-a creat această expoziţie. El  are în gând să realizeze o biserică virtuală din aceste obiecte de cult şi de artă”, a declarat muzeograful Vasile Mureşan.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu