marți, 13 septembrie 2011

Artiştii plastici mureşeni pe simezele Clujului

Zi de zi
La finele lunii august, artiştii plastici mureşeni au făcut o nouă incursiune în spaţiul cultural clujean, doi membrii Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş fiind protagoniştii expoziţiei colective de pictură găzduită de Galeria Nostalgia, situată pe strada Napoca.
Au expus şase pictori din trei judeţe, Braşov, Cluj şi Mureş, judeţul nostru fiind reprezentat de artiştii plastici Marcel Naste şi Dorel Cozma, alături de Manole Ciui, Gavril Nechifor (Cluj-Napoca) şi Georgeta Mijoiu Tatomir, Emma Ersek (Braşov), vernisajul expoziţiei având loc marţi, 30 august. 
În deschiderea expoziţiei, după introducerea făcută de Mariana Enache, directoarea Polului Cultural Clujean,  a urmat prezentarea lucrărilor celor 6 pictori, făcută de criticul de artă Ana Câmpean (Centrul Cultural „Reduta” din Braşov), scriitorul Sabin Mircea Rus din Cluj, respectiv mureşenii Vasile Mureşan şi Mihai Frunză, care au descifrat tainele şi înţelesurile lucrărilor prezentate de cei 6 artişti.  Apoi, fiecare dintre artiştii prezenţi a explicat pe larg publicului prezent motivele care au dus la realizarea tablourilor, precum şi amănunte interesante  din bucătăria plastică personală.
La vernisaj a onorat cu prezenţa şi preşedintele AAP Mureş, Ilarie Opriş, care a prezentat publicului clujean activitatea asociaţiei, taberele organizate în cadrul acesteia, şi a punctat importanţa expoziţiei din centrul Clujului, parte componentă a unei mişcări articulate a mişcării artistice ardelene având în construcţia ei, reprezentanţi din trei judeţe tansilvănene.
Nelipsita lecţie de privit a fost asigurată se pictorul şi sculptorul Vasile Mureşan care a purtat publicul prezent prin universul plastic al fiecărui expozant, de la peisajele semnate Manole Ciui, la portretele şi compoziţiile decorative purtând semnătura lui Emma Ersek, trecând apoi la expresionismul lucrărilor lui Georgeta Mijociu Tatomir şi terminând cu peisajul în maniera graficii  şi a stampelor japoneze adus de Gavril Nechifor.
Am lăsat la urmă artiştii plastici mureşeni, reprezentaţi de Dorel Cozma şi Marcel Naste, lucrările lor ocupând un loc de cinste pe simezele galeriei. Primul, Dorel Cozma a prezentat o serie de portrete din lucrarea sa de diplomă şi din specializarea din Palermo, cu tema Introspecţiiei. Nu s-a lăsat cu nimic mai prejos Marcel Naste, care a expus lucrări din ciclul Nuduri, realizate în Tabăra de pictură de la Ipoteşti. La unison, toţi cei prezenţi, publicul iubitor de frumos s-au declarat mulţumiţi de acest nou popas plastic pe simezele Galeriei Nostalgia adus de artiştii plastici din Cluj, Braşov şi Mureş.

Alin ZAHARIE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu