miercuri, 7 martie 2012

Zece întrebări semnate Vasile Mureşan la Cluj Napoca


Zi de zi
De: Alin ZAHARIE

Galeria “Ambasador” din Cluj-Napoca va găzdui astăzi (ieri, 6.03.2012 - n.n.) începând cu ora 16 vernisajul expoziţiei de pictură semnată de artistul plastic Vasile Mureşan, intitulată sugestiv “De ce??” Expoziţia autobiografică de azi cuprinde 10 lucrări, realizate de artist în perioade diferite, de la lucrări din  anii 80, până la expresii plastice  realizate relativ recent.
În căutările sale interioare, artistul Vasile Mureşan încearcă să răspundă la întrebările care îl frământă, expoziţia fiind concepută a fi una autobiografică, în care gândurile înterioare, sunt scoase la iveală cu ajutorul diferitelor tematici care compun expoziţia. Primul personaj este Iov, diferit de cel biblic care spunea “Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat, fie Numele Domnului binecuvântat”, ci acel Iov, adus  de creatorul Vasile Mureşan în care crispat, bătrân, bolnav, măcinat de boală şi suferinţe, slăbit, mai degrabă un schelet ambulant, şade în afara cetăţii, fără haine, părăsit de toţi prietenii, priveşte spre cer şi se întreabă: De ce?? Intrând mai bine în miezul expoziţiei, privitorul va lua contact cu  tema tendinţei omului de a zbura spre înălţimi, visul fiecăruia, de a se înălţa spiritual, prin creaţie, prin artă. Exact ca şi Icar, tânăr, visător, pe la jumătatea vârstei când  înţelege că nu tot ce zboară se mănâncă, apare o cădere, apare  contactul dur cu realitatea, personajul fiind redat bătrân căzut pe pământ, slab, suferind, într-o baltă de sânge căruia i s-au frântr aripile, visele, şi s-a prăbuşit pe pământ.
Apoi apare tema arlechinilor, prezentă în câteva lucrări din cadrul expoziţiei, în care personajul de circ, care te face să râzi, are şi  probleme, apărând ca un personaj trist, îşi  cântă necazul, face o implozie, o cădere în el. Bătrânul faun, încununat cu frunze de viţă, la fel de obosit, cu acelaşi strigăt sălbatic ca şi Iov: de ce ??,  Regele Lear prăbuşit în sine, asupra unei mari întrebări: Cu ce am greşit?, precum şi autoportretul artistului sunt lucrări care completează acest “De ce??” plastic adus de Vasile Mureşan publicului clujean.
Expoziţia vernisată astăzi se constituie ca o autobiografie a artistului, având la bază stări de dramatism, suferinţă, implozie, redate într-o tehnică a clar obscurului, pe un fundal întunecat, cu nuanţe de violet, personaje în ocru, străfulgerate de un roşu, ochiul privitorului având parte de dramatism al acestui contrast puternic oferit de pictura lui Vasile Mureşan.

http://www.zi-de-zi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu