miercuri, 20 iunie 2012

Arta plastica si folclorul muresean promovate pe plaiurile elene



            Conform traditiei, in fiecare an, Asociatia Artistilor Plastici Mures organizeaza doua tabere de pictura in Leptokaria, Grecia: o tabara la inceputul lunii iunie iar alta, in a doua decada a lunii septembrie. Am avut deosebita placere de a participa la prima tabara de pictura din acest an in Leptokaria, in perioada 1-10 iunie 2012. O actiune cu multe reusite pe plan cultural! La aceasta tabara de pictura au participat artisti plastici, ziaristi, profesori, medici, preoti, fiind o activitate diversificata. Aceasta tabara de pictura se realizeaza prin intermediul firmei grecesti „Tramp Travel, International Holidays”, fiind o colaborare mai veche intre Ilarie Gh. Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures si omul de afaceri grec Thanos Dimitriou, un cunoscator al limbii romane. Aceasta colaborare are drept scop raspandirea valorilor culturale si a folclorului romanesc si pe plaiurile elene. Printre cei prezenti la Leptokaria s-a aflat si Ansamblul folcloric „Sanziana” din Capusul de Campie, coordonator fiind profesorul de istorie Mihai Stavila, iar instructor, invatatoarea Lucia Zamfira Stavila. Dintre membrii ansamblului au fost prezenti: Alexandra Pui, Horatiu Pui, Leon Pui, Eugenia Pui, Viorica Moldovan, Monica Maier, Adriana Cengher, Rodica Morar, Florina Moldovan, Alina Moldovan, Valeria Nistor, Maria Popovici si Petru Nemes.


O veritabila... „seara romaneasca”
            Duminica, 3 iunie, seara, in incinta hotelului „Balkan Hellas” unde am fost cazati, am asistat la o frumoasa activitate culturala, cu expozitie de picturi, lansari de carte, cantece si dansuri populare romanesti. Cel care a moderat intreaga activitate a fost prietenul meu, energicul Ilarie Gh. Opris, in prezenta gazdelor Kostas Dimitriou, Thanos Dimitriou si Teodora Dimitriou. Si-au prezentat propriile carti: profesorul Petru Nemes („Alexandru Papiu Ilarian, Ideologul, Academicianul”, Editura Ansid, 2011), doctorul si artistul plastic Liviu Ovidiu Stef (albumele de pictura „Satul sasesc”, „Sighisoara medievala”, „Campia Transilvana”, „Biserici de lemn din judetul Mures”), profesorul de istorie si folcloristul Mihai Stavila („Monografia comunei Bogata”, „Monografia Capusului de Campie”), publicistul Ilarie Gh. Opris („Artisti plastici mureseni, 1977-2012”) si subsemnatul („Miscellanea Maris”, volumul II). Fiind o tabara de pictura, n-au lipsit din sala nici picturile purtand semnaturile artistilor plastici Voichita Cecalacean, Ionel Federiga, Ioan Todea, Ana Salagean, Ramona Lazar, Vasile Pop, Ana Pop si Marina Popovici. „Seara romaneasca ” a continuat cu cantecele populare si dansurile ansamblului folcloric „Sanziana”, cei prezenti fiind impresionati de prestanta artistica a membrilor formatiei.

Excursiile optionale... o posibilitate pentru vizitarea Greciei
            Pentru persoanele care doreau sa viziteze plaiurile mirifice, obiectivele istorice si peisajele extraordinare ale Greciei, firma greceasca a organizat mai multe excursii optionale, la Meteora, Olimp, Atena, Salonic si Insula Skiathos.

            Manastirile de la Meteora, numite „manastiri suspendate”, reprezinta un unicat in lume, atat din punct de vedere al arhitecturii, cat si al peisajelor. Se poate admira arta bizantina, care uimeste prin grandoare, bogatie si frumusete. Olimpul „acoperisul lumii antice” reprezinta un loc plin de istorie si legende, fiind lacasul vechilor zei. Nu poti sa afirmi ca ai fost in Grecia, daca n-ai vizitat Atena, inima Greciei care bate de peste 3000 de ani si unde si-a avut inceputul prima democratie mondiala. Salonicul a fost construit din marea iubire a regelui Macedoniei, Kassandru pentru sotia sa Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare. In metropola se mai pot vedea urmele maretiei bizantine, cand Salonic a fost al doilea centru cultural dupa Constantinopol. Vizitatorii care au optat pentru Salonic au putut admira Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Sofia, Arcul de Triumf al lui Gallerius, Turnul Alb, Bazarul Turcesc si Piata Aristoteles. In timpul croazierei pe insula ca din basme, Skiathos, pasagerii vaporasului de croaziera „Elisabeth II” s-au bucurat de dansul capitanului Kostas (dansul traditional sirtaki), muzica, jocuri si de gustul neegalat al Metaxei.

Intalnirile cu oficialitatile elene
            Marti, 5 iunie, au urmat „vizitele oficiale” la Primaria si Liceul din Leptokaria, alaturi de prietenii mei Ilarie Gh. Opris, Mihai Stavila si Hristov Hristo. Ne-am deplasat mai intai la Primarie, unde am intalnit cateva oficialitati din zona Leptokaria, pe doamna viceprimar Noula Sofia si pe presedintele Consiliului Local, Koukaras Vagelis. S-au pus bazele unei colaborari romano-elene pe cale culturala si educationala.
            Vizita la Liceul General din Leptokaria a fost una deosebit de benefica, mai ales pentru mine si colegul meu Mihai Stavila, amandoi fiind dascali. Ne-am intalnit cu directorul liceului, domnul Stamatopoulos Konstantinos. Foarte amabil, acesta ne-a invitat in biroul sau, unde am discutat despre sistemul de invatamant grecesc si despre posibilitatea incheierii unui parteneriat cu un liceu din Targu-Mures. Referitor la sistemul de invatamant grecesc, acesta este diferit fata de al nostru. Ciclul primar cuprinde clasele I-VI, ciclul gimnazial clasele VII-IX, iar ciclul liceal clasele X-XII. In ciclul primar, elevii greci primesc note de la 1 la 10, iar in ciclul gimnazial si liceal, notarea se face de la 1 la 20. In ceea ce-i priveste pe profesori, acestia sunt titulari pe o perioada de patru ani, nu pe viata. Dupa patru ani, se scot toate posturile la concurs, inclusiv postul de director, si poate participa oricine la concurs, indiferent din ce parte a Greciei provine.
            La propunerea prietenului Ilarie Gh. Opris, vineri, 8 iunie, s-a organizat o petrecere inainte de plecare, deoarece ziua urmatoare, sambata, urma sa ne intoacem in Romania. La aceasta intalnire la un pahar de vin, ansamblul folcloric ,,Sanziana” din Capusul de Campie, a sustinut un nemaipomenit recital de cantece si dansuri populare in fata unor oficialitati elene, care ne-au onorat cu prezenta lor. Din delegatia greaca care a petrecut alaturi de noi s-au aflat: Farmakis George (primarul orasului Litohoro, localitate situata la poalele Olimpului), Noula Sofia (viceprimar Leptokaria), Koukaras Vagelis (presedintele Consiliului local din Leptokaria), Salioras Dimitris (presedintele asociatiei culturale ,,Pnevmatiki Kinisi Leptokarias”), Katini Stamatia (instructor dans) si jurnalistul grec, Noulas George. Folcloristii nostri au primit din partea lor un cos cu mirodenii traditionale grecesti din Leptokaria, iar delegatia elena a primit o butelie de vin romanesc Jidvei, mai multe carti din partea domnilor Ilarie Gh. Opris, Liviu Stef, Mihai Stavila si subsemnatul, iar din partea doamnei Voichita Cecalacean, au primit trei tablouri (pictura, ulei pe panza).
Personal, consider ca aceasta tabara a fost una extrem de reusita. Binecuvantarea zeilor din Olimp a fost deplina, in special Poseidon oferindu-ne o mare linistita, calda si curata. Nici zeul Apollo nu s-a lasat mai prejos, punanadu-ne la dispozitie din belsug lumina Soarelui. Din punct de vedere cultural si educational s-au pus bazele unei colaborari cu Primaria si Liceul din Leptokaria, fapt care demonstreaza ca românii si elenii au fost si vor fi mereu prieteni.

Pagina realizata de CONSTANTIN BOGOSEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu