miercuri, 8 august 2012

Taberele de pictura - sufletul creatiei si inegalabile amintiri!




- Social -
nr. 153 / 8 August, 2012

– Interviu cu omul de cultura, publicistul ILARIE GH. OPRIS, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures –

- Din iarna pana-n vara, si mai departe, zeci de membri ai AAP Mures, cu invitati din alte judete, din strainatate, se reunesc in tabere de pictura, pe care, fara a gresi, le asociem sufletului creatiei si inegalabilelor amintiri.

Sunt tabere organizate in parteneriat cu persoane fizice, juridice, cu asociatii, fundatii nonguvernamentale. Sa-i dam insa cuvantul managerului AAP Mures, Ilarie Gh. Opris.

- Intuind intrebarea prima pe care dorea-i sa mi-o pui, aceea a numarului de tabere de pictura la care s-a participat in acest an, voi inversa rolurile. Suntem in pragul deschiderii Taberei de pictura din comuna Zagar, care va functiona in perioada 10-19 august a.c. Ea este o consecinta a initiativei primarului comunei, ing. Cornel Tantareanu, sprijinit, evident, de Primaria si Consiliul Local.



- Si ca sa ramanem in tema, cati artisti plastici ati invitat la aceasta tabara?

- Domnul Vasile Muresan, artist plastic profesionist, muzeograf expert, mentorul, sfatuitorul membrilor AAP Mures, a alcatuit o lista de 15 pictori care-si au domiciliul in judetul nostru si in cateva localitati din tara.

- A cata tabara este organizata in acest an?

- Sase sunt la numar pana acum. Sapte vor fi cu cea de la Zagar.

- Te rog, Ilarie, sa le nominalizezi, cu mici comentarii. De acord?

- De ce nu. O fac cu placere, mai cu seama pentru cotidianul "Cuvantul liber”, principalul nostru mediatizator si... monitorizator! In februarie au fost taberele de creatie de la Sangeorgiu de Mures, gazduita de doamna Veress Zsuzsa, si de la SovataBai, organizata impreuna cu Directia Judeteana de Sport si Tineret Mures. Casa de oaspeti a Primariei Targu-Mures, in luna mai, s-a transforma, partial, intr-un atelier de creatie, finalizat cu o expozitie de pictura care a figurat in programul "Zilelor targumuresene”. A fost o tabara cu participare internationala. Vechea Elada ne-a primit din nou in prima decada a lunii iunie, la Leptokaria, situata la poale de Munte Olimp si pe malul Marii Egee. Au participat pictori din Mures, ClujNapoca, Baia Mare; am avut intalniri cu oficialitati ale administratiei locale. Inca o tabara internationala, la Sovata-Bai, initiata si organizata de AAP Mures, impreuna cu Fundatia "Satul romanesc”, de la Band, Rotary Targu-Mures si Directia Judeteana de Sport si Tineret Mures. Pentru luna iulie, primarul comunei Raciu, domnul Ioan Vasu, ne-a lansat invitatia participarii la editia a III-a a Taberei nationale de pictura, despre care s-a relatat in ziarul la care iti desfasori activitatea.

- Nu cumva ai uitat vreo tabara nenominalizata? E doar o intrebare.

- A, ba da. Trebuie amintita Tabara de sculptura de la Istantau (comuna Band), gazduita de familia Constantin si Doina Husar, tabara organizata in urma demersurilor colegului nostru de Asociatiei, sculptorul, graficianul, scriitorul, Ioan Astalus.

- In perspectiva?

- Executivul Primariei si Consiliul Local Sangeorgiu de Mures, primarul Sófalvi Szabolcs, ii invita din nou pe plasticienii mureseni, din tara noastra si strainatate, la editia a II-a a Taberei de pictura, care se doreste a avea sediul la Baile Sarate. Va fi un dar oferit familiei Gheorghe si Elisabeta David, mari colectionari de arta, fii ai Sangeorgiului de Mures, care in urma cu 20 de ani deschidea cea dintai Tabara privata de pictura din Romania, numita "Armonia”. In discutie mai avem doua tabere la Sovata si (inca una) la Sangeorgiu de Mures. O parte dintre colegi vor fi prezenti in taberele de pictura de la Berghia, Madaras, Band. Vom raspunde initiativelor, chemarilor venite din partea autoritatilor locale, ale persoanelor fizice.

- In incheiere, ce sa mai intreb? Sunt alaturi de marea familie a AAP Mures, careia ii doresc multe reusite in tot ceea ce nazuieste!

- Din nou multumim ca sunteti alaturi de noi!

DORIN BORDA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu