marți, 29 ianuarie 2013

Iarna însufleţită plastic la „Casa Adria”


Zi-de-zi.ro

Pensiunea „Casa Adria” din apropierea Platoului Corneşti gâzduieşte în acestă perioadă o tabără de pictură , protagoniştii fiind 10 artişti plastici membrii ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. Kozma Lidia (Baia Mare), Cecălcean Voichiţa (Cluj Napoca), Deleanu Marta (Turda), Naste Marcel (Reghin), Vasile Mureşan , Vescan Rodica , Lukács Sándor, Veres Zsuzsa, Balázs Klára şi Rusu Ioan (Târgu Mureş) şi-au instalat arsenalul creativ  în spaţiul generos al pensiunii, scoţând cu ajutorul talentului frumosul transpus apoi pe pânză sub forma naturilor statice şi al anopimpului iernii.



„Tabăra reuneşte pictorii care abordează natura la modul realist cum este Ioan Rusu, colega de la Baia Mare, Kozma Lidia şi Lukács Sándor de la Târgu Mureş, până la pictura nonfigurativă adusă de  Balázs Klára şi Marcel Naste. Eu mă situez undeva la mijloc, în sensul că nu fac figurativ, nici nonfigurativ, cum de altfel lucrează şi Marta Deleanu de la Turda, care se „joacă” cu o Veneţie decorativă alături de alte lucrări nonfigurative. Fiecare dintre noi ne căutăm, nu e o tabără ieşită din comun prin nimic, poate prin hectarul de pânze prictate de colegii nonfigurativi”, ne-a declarat Vasile Mureşan, directorul artistic al taberei.

Pictura şi starea de bine

„Condiţiile de aici sunt foarte bune, iar inspiraţia vine sau nu, nu ţine neapărat de confort. Dar totuşi e bine când ai un loc unde să pictezi, să ai lumină, să poţi picta atât dimineaţa cât şi seara, chiar şi noaptea. De aceea ne întâlnim în astfel de tabere, să pictăm tot timpul, de exemplu un grup din tabără a pictat până la 5 dimineraţa, şi nu doar într-o noapte ci în două. Dacă nu te incorsetează spaţiul sau timpul, e mult mai bine. Ne-am întâlnit aici la Casa Adria întrunind condiţiile ca să învăţăm unul de la celălalt. Aste este facultatea unei tabere, cum îmi place mie să spun, înveţi de la unul un lucru legat de meserie, de artă, şi poate că acel lucru îţi foloseşte ţie, lucru  pe care nu l-ai învăţat la şcoală. Iar dacă găseşti şi nişte oameni lângă tine, cu suflete largi, cu buzunarul larg, pentru că e important şi acest aspect, totul e în regulă. Spaţiul de aici este ok, atmosfera şi perisajul de asemenea, aspecte ce ne inspiră, totul este feeric ceea ce  ne oferă o stare de bine”

Vasile Mureşan


„Ahtiată după tot ce este nou”

„E foarte bine ca după vernisajul de săptămâna trecută de la Galeria Unirea , să fiu din nou prezentă în mijlocul artiştilor plastici mureşeni. Mă inspiră foarte mult acest loc, faptul că suntem împreună cu colegii, socializăm, ne inspirăm unii de la alţii, ne ajutăm, ne dăm sfaturi, este ceva  nemaipomenit. Este o atmosferă de lucru fantastică, toată ziua nu facem decăt să pictăm, ne simţim foarte bine, facem experimente, descoperim lucruri noi şi asta cred că o să facem până la adânci bătrâneţi. Suntem într-o perrmanentă căutare,în cazul meu nu-mi place să fac acelaşi lucru, tot timpul încerc să descopăr alte tehnici,  tehnologii noi, aşa cum le-am folosit în lucrările de grafică din expoziţa de la „Unirea”. Sunt foarte ahtiată după tot ce este nou şi îmi place să-l aprofundez”

Deleanu Marta, artist plastic, Turda

„La culoare şi  pictură suntem prieteni”

„Sunt de doi ani membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, şi sunt foarte încântată că m-au primit în rândul lor. Mă simt minunat cu ei, alături de care am participat la câteva tabere. Legat de atmosfera acestei tabere, există o colaborare şi o emulaţie minunată , ne ajutăm reciproc, fără răutăţi. Ca orice om mai avem unele mici disensiuuni dar la culoare şi la pictură suntem prieteni. Sunt fericită că m-au invitat şi în acest sezon de iarnă. Am o predilecţie către anotimpuri dar şi spre portret, chiat mi-am adus câte pânze pentru a face portrete doar că este destul de greu să găseşti un model care să stea nemişcat .Sunt într-o permanentă căutare, şi partea frumoasă a vieţi e tocmai acestă căutare”

Lidia Elena Kozma, artist plastric Baia Mare

 Comuniune benefică  artiştilor plastici.

„Ineditul acestei tabere este tocmai faptul că suntem împreună. Totdeauna când ne întâlnim ne sprijinim unul pe altul în ceea ce facem. Dacă stai acasă nu ai cu cine să te comparii, nu şti pe ce treaptă de afli. Această tabără are acest scop, în afară de condiţiile foarte bune care le oferă, oferră această comuniune benefică a artiştilor plastici. Eu de obicei lucrez natură statică, care cere obiecte, trebuie să fotografiezi deoarece nu le poţi lua cu tine , nu poţi să ai o magazie de obiecte, care se  regăseşte şi în lucrările mele realizate în acestă tabără. Îmi place să lucrez natura statică, chiar şi acasă folosesc o proicţie a luminii pe obiectele respective, îmi place să lucrez clar obscurul, cu lumină şi umbră puternică. Am început de vreo trei ani cu natura statică şi vreau să o duc până simt că am făcut destul în acest segment”

Rusu Ioan, artist plastic Târgu Mureş



Alin ZAHARIE

Sursa: http://www.zi-de-zi.ro

Un comentariu: