vineri, 10 august 2012
Satul săsesc transpus în pictură la Zagăr
După cele şase tabere de pictură organizate în acest an de către Asociaţia Artiştilor Plastici (AAP) Mureş, ultima fiind cea de la Râciu, urmează Tabăra de Pictură de la Zagăr, unde 15 artişti plastici vor transpune pe pânză frumuseţile locului. Tema ediţei din acest an a taberei de la Zagăr, ajunsă la ediţia a doua, este satul săsesc, care îi succede satului de pe câmpie, reliefat în cadrul Taberei de pictură de la Râciu.
Sunt prezenţi la Zagăr 15 artişti plastici, profesionişti şi amatori. Pe lângă pictorii din judeţ participă şi artişti din afara graniţelor judeţului, cum este cazul lui Ioan Longodor, care vine din Zalău, prezent în premieră într-o tabără organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş. Tot în pemieră este şi prezenţa artistului plastic Nagy Attila. “În perioada 10-19 august artiştii plastici ai Asociaţiai Artiştilor Plastici Mureş vor fi prezenţi la Zagăr la a doua ediţie a Taberei de pictură. Tema ediţiei din acest an va fi satul săsesc. După ce ne-am întors de pe satul de pe câmpie de la Râciu, o tabără excepţională patronată de familia Vasu care s-a dovedit încă o dată a fi gazdă excepţionale, acum mergem la Zagăr, cu sprijinul primarului Cornel Ţânţăreanu care va fi gazda noastră principală, alături Paulo Mistrorigo şi soţia acestuia, pictoriţa Maria Farcasanu, care este şi consilier local, care vor asigura masa pentru participanţii la tabără.Tematica taberei va fi una extrem de inedită şi de generoasă, cea a satului săsesc. Vorbim aici de altă arhitectură, acel sat dintre dealuri, totul fiind făcut în amintirea saşilor plecaţi, în amintirea culturii lor care a rămas”, a precizat Vasile Mureşan, artist plastic, membru AAP Mureş.
Mediul rural în tradiţia taberelor de pictură
Tabăra de pictură de la Zagăr continuă astfel tradiţia ieşirilor în natură ale artiştilor plastici ai AAP Mureş, care cu ajutorul talentului, inspiaţiei şi nu în ultimul rând a pitorescului fiecărei locaţii scot la iveală frumosul care cu generozitate îşi lasă amprenta asupra spaţiului rural transilvănean. “Este o echipă bună care va fi prezentă la tabăra de la Zagăr. Pentru început se va face o ieşire în natură, în sat şi în împrejurimi pentru documentare. Noi am făcut în prealabil o documentare cu preşedintele asociaţiei, Ilarie Opriş, am făcut fotografii, în cazul în care timpul va fi nefavorabil şi va trebui să lucrăm înăuntru. Dacă va fi o vreme bună cum este acum vom ieşi la peisaj aşa cum ieşeau cei de la Şcoala de la Barbizon sau cum ieşeau impresioniştii şi ne vom bucura de natură, ne vom bucura de oameni, de satul respectiv. Este o tradiţie în cadrul acestor tabere de pictură pe care le organizăm , un sat de pe câmpie, un sat de la munte, un sat săsesc, unguesc sau românesc. Vrem să imortalizăm plastic aceste locuri care au o muzicalitate deosebită”, a precizat Vasile Mureşan.
ALIN ZAHARIE
Sursa: http://www.zi-de-zi.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu