luni, 5 ianuarie 2015

Expoziţia de pictură a artistilor profesionisti - GALERIA DE ARTĂ „UNIREA" ianuarie 2015

 La fiecare început de an, după Sfintele sărbători de iarnă, Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş îşi începe activitatea cu expoziţia artiştilor plastici profesionişti, membrii asociaţiei noastre. Motivaţia acestei expoziţii ar fi aceea că o expoziţie cu lucrări de bună calitate fixează o ştachetă, care ne obligă pe viitor. La această expoziţie au participat un număr de 18 artişti din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Sighişoara, cu un număr de 44 de picturi.
Deja a intrat în tradiţie ca pe simeza mare din stânga să fie expuse picturile, care au o ca dascăl pe ,,Mama natură", picturi realizate în manieră realistă fără pretenţii de interpretare în vreo gamă sau stil. Aş aminti aici ,,Peisajul cu case" al Sabinei Purcariu, ,,Florile" şi ,,Iarna" Martei Deleanu din Turda şi ,,Casele" lui Călin Bogătean.
Pe simeza a doua, cea frontală, au fost expuse lucrări de pictură cu un grad înalt de interpretare cromatică şi compoziţională, rafinatele alcătuiri cromatice ale artistei Rodica Zamfira Pop, două ,,Naturi" excepţionale, şi ,,Geneza" de un rafinament deosebit. Pe aceeaşi simeză se regăsesc şi frumoasele picturi ale Rodicăi Vescan, ,,Buchet de frunze de toamnă" şi ,,Drum prin pădure".
Pe simeza din dreapta-spate se regăseşte o ,,herghelie" de cai. De remarcat picturile artistei din Cluj-Napoca, Voichiţa Cecălăcean, picturi în care caii reprezintă explozie, foc şi lumină, izbucnind din întuneric. Alături, Olimpia Leah ne prezintă noua sa temă cu cai, în manieră puristă. De remarcat utilizarea liniei fluide, vibrată splendid. Ne atrag atenţia şi ,,Drumurile" Anei-Maria Crişan, prin întortocheate cărări în viaţă, minte şi suflet, şi noi, ,,Oamenii" rătăciţi în căutările noastre.
Pe simeza din dreapta, de la intrarea în sala de expoziţii, profesorul Mihai Frunză a expus trei lucrări, de un deosebit rafinament cromatic, lucrări care dovedesc maturitatea şi sensibilitatea cromatică a artistului, precum şi obsesia firească a unui tânăr, pentru o femeie. Artistul Călin Pop prezintă cinci lucrări de excepţie, duse până la reducerea la esenţă a compoziţiei şi a cromaticii. Olimpia Leah expune pe şevalet o foarte frumoasă lucrare din ciclul ,,Incredibila Eva", realizată în manieră puristă, pe pată plată cu vibrare în linie neagră, pe petele plate foarte bine asamblate. Şi în final, subsemnatul, Vasile Mureşan, cu trei lucrări din ciclul ,,Urme" şi anume: ,,Lăsaţi copiii să vină la mine", ,,Calea inimii" şi ,,Căutare de Dumnezeu şi de sine". Picturi în care culoarea este utilizată în sens heraldic, iar urma palmei şi a tălpii, ca vehicul al mesajului plastic.
Am putea trage concluzia că expoziţia este o reuşită şi că avem ce să oferim iubitorilor de artă care ne trec pragul, oferta fiind bogată şi diversă.
prof. Vasile Muresan






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu