De: Alin ZAHARIE
După ce săptămâna trecută doamnele şi domnişoarele din cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş şi-au cinstit Ziua Femei, în cadrul expoziţiei colective de pictură intitulată “8 Martie” la Galeria „Unirea”, transpunerea feminităţii plastice continuă şi în această săptămâna cu ocazia expoziţiei de pictură semnată de artistul plastic Ioana Todea, care va avea vernisajul sâmbătă, 12 martie, de la ora 11.00, la Galeria „Unirea”. "Estea cea mai importantă expoziţie aici în incinta Galeriei „Unirea” a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. Am mai avut expoziţii, personale sau de grup, dar aceasta este o expoziţie mai de suflet în care voi prezenta ultimele din lucrările mele. Plus că are loc aici, la Galeria „Unirea”, unde voi fi alături de colegii mei, în fond ei sunt cei mai mari critici ai mei", a precizat Ioana Todea.
De la vis la pictură
Artista Ioana Todea ne invită astfel la o plimbare plastică pornită de la tematica florală şi continuată cu ajutorul viselor. Invitaţia e făcută chiar din titlul expoziţiei, "În ce se pot transforma visele...”, artista exprimându-şi gândurile şi trăirile plastice pur şi simplu într-o expoziţie de pictură. „Pe de-o parte vor fi expuse lucrări cu o temă florală, nu neapărat explicite, mai degrabă cu idei florale, iar pe de altă parte ultimele mele lucrări transpuse mai mult în ideea de poveste, de basm, deoarece în momentul în care am aflat că sunt însărcinată, toate lucrurile mele au luat o turnură frumoasă, au cuprins o ideee de basm în ele. Fără să-mi dau seama, pur şi simplu treptat, lucrând, chiar şi prieteni colegi mi-au spus că se întâmplă ceva cu mine, că văd o schimbare şi atunci mi-am dat seama că această schimbare e şi în lucrări şi în interiorul meu, schimbarea practic s-a produs deodată. Nu este o expozţie personală, mai degrabă e una colectivă, a mea şi a lui bebe pe care-l aşteptăm să vină pe lume. N-am ştiut cum să-i spun expoziţiei şi m-am oprit la "În ce se pot transforma visele...” Nu este neapărat un titlu, e mai degrabă o idee a ceea ce simt eu, de la vis la pictură, idee pe care am încercat să o transpun în tablourile mele”, a menţionat Ioana Todea. "
Sursa http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/article/ioana-todea-si-transformarea-viselor-cu-ajutorul-picturii.html
"Ioan Astalus ... "este creatorul absolut, deoarece el stie sa faca de toate.” Marius Pascan, Prefectul Judetului Mures, prezent la eveniment
"Rudy Moca, referindu-se la sculpturile lui Ioan Astalus, a subliniat: "Ma aflu in fata unei duble motivatii, profunzimea detaliilor sau profunzimea provocarii. Sculpturile artistului Ioan Astalus sunt exceptionale. Observati ca ele sunt situate intr-o piramida, care reprezinta insasi esenta universalitatii.”
"In 4 martie 1991, Asociatia Artistilor din Franta m-a numit "parintele artei vegetale”, pentru ca am cioplit in material germinabil portretele unor personalitati ale artei si culturii franceze, dar si universale. Sunt primul roman care l-a cioplit pe marele poet Mihai Eminescu intr-un bob de orez. In prezent, aceasta sculptura se afla intr-o colectie particulara din Australia. Pe Eminescu l-am mai sculptat si in alte 39 de ipostaze, materialele folosite fiind alabastrul, marmura, lemnul, fierul si lutul. Aceste creatii sunt pomenite si in Enciclopedia "Eminescu in arta plastica”, autor fiind Victor Macarie din Iasi. Intrucat se apropie Pastele, voi prezenta o colectie de oua sculptate dupa metoda "Faber Jere”. Tot in acest domeniu al sculpturii miniaturale, am creat copii fidele ale chipurilor dacilor de pe Arcul lui Constantin de la Roma, iar dintre acestea, 24 de bucati le-am donat Muzeului Unirii din Alba-Iulia. Pentru toate aceste expozitii, Societatea Culturala "Romanca” din Londra, mi-a decernat o diploma de excelenta in domeniul artelor. Sunt primul roman in viata, care a avut o opera expusa la Luvru, in Paris, si anume, chipul lui Iisus sculptat intr-o castana. Aceasta se intampla in 1996”. (sculptorul Ioan Astalus).
La Capela greco-catolica din curtea cladirii Apollo, artista Alexandra Belciug si-a prezentat expozitia personala, intitulata "Psalm”. Expozitia mea de picturi se numeste "Psalm”, deoarece fiecare creatie este un psalm sau un imn inchinat Creatorului. Acest eveniment l-am dedicat in amintirea sotului meu, peste mormantul caruia, se scutura, pentru a 25-a oara, frunzele toamnei sau florile primaverii. Aceste motive, ale mormantului, ale crucii, ale florilor sunt vizibile in tablourile mele. Consider ca doar prin cruce putem ajunge la inviere” (pictorita Alexandra Belciug)."
Sursa http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=53763
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu