"Publicul participant sâmbătă, 26 martie, la expoziţiile organizate la Galeria de artă „Unirea” de către Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, a fost martorul unui eveniment cultural inedit. Este vorba despre o dublă expoziţie care a avut în comun doar un singur lucru: artiştii au folosit ca şi material sticla. Cei doi artişti au fost Axente Radu care pictează pe sticlă şi foloseşte o tehnică unică, şi Alexandru Rotar care sculptează în sticlă şi este membru al „Ordinului Cavalerilor Lup”, un grup de artişti de la Teatrul Scena din Târgu-Mureş. Fiecare dintre cei doi artişti au încântat sufletele privitorilor prin operele expuse, prin fineţea, sensibilitatea şi rafinamentul artistic. Despre creaţiile celor doi au vorbit Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş şi Vasile Mureşan, muzeograf şi consilier artistic. La eveniment a participat şi domnul Vasile Urdea, primul prefect al judeţului, după revoluţie. Lucrările artiştilor sunt expuse timp de două săptămâni la Galeria de artă „Unirea”, Str. Republicii nr. 9.
Orice pictură obişnuită începe cu fondul
„Sunt membru la Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, încă din 1977. În primii ani am pictat pe pânză şi carton, folosind tehnica picturii pozitive. În anul 1982 am avut prima expoziţie personală la Târgu-Mureş. Acum, la Galeria de artă Unirea, am expus 53 de lucrări, toate fiind picturi pe sticlă. Aceste tablouri prezintă peisaje, natură statică, flori şi fructe. Tehnica pe care am folosit-o în realizarea acestor picturi pe sticlă este unică, nu o foloseşte nimeni altcineva. Este o mare diferenţă să pictezi icoane pe sticlă, sau peisaje, buchete de flori şi portrete pe sticlă. Orice pictură obişnuită începe cu fondul. La această pictură negativă, se începe cu primul plan şi apoi se termină cu fondul. Totul se realizează prin suprapunerea straturilor de culori, dar trebuie să ştii unde trebuie pusă pata de culoare.”
Axente Radu, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, precum şi al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti
Nu am cui să las unele secrete ale acestui meşteşug
„În 1976 am absolvit Şcoala de sticlărie de la Turda. Am trecut prin toate fazele meseriei, de la cuptor la sculptură şi gravură. Piesele din sticlă pe care le-am expus reprezintă diferite simboluri: copacul vieţii, clepsidra, regele, regina etc. Lucrările mele sunt deosebit de apreciate la târgurile şi festivalurile medievale din ţară şi străinătate. Prin ceea ce fac, ofer oamenilor un spectacol, deoarece eu lucrez la faţa locului, sub privirile curioşilor. Fac parte din Ordinul Cavalerilor Lup, Teatrul Scena din Târgu-Mureş. Fiind un ordin cavaleresc, dorim să reînviem breslele de odinioară. Problema este, că nu am cui să las unele secrete ale acestui meşteşug. Am încercat să înfiinţez o şcoală în arta sticlăriei, dar bugetul restrâns nu permite acest lucru. Este păcat ca acest meşteşug pe care-l practic, să se piardă în negura vremurilor.”
Alexandru Rotar, meşeteşugar sticlar, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş
http://www.picturapesticla.ro/
http://alexandrurotar.blogspot.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu