joi, 19 ianuarie 2012

Plasticiana Voichita Cecalacean ne-a invatat sa gandim frumos!


 - Cultural -nr. 933 / 19 Ianuarie, 2012

Pe sub o usa de biserica, stralucind in culori galben, albastru, violet, verde si cu pereti slefuiti de credinta, de inchinaciune, trecut-am pragul Galeriei de Arta "Unirea", Targu-Mures, a Asociatiei Artistilor Plastici Mures (AAPM), in orele de dinaintea amiezii zilei de sambata, 14 ianuarie 2012. Privind, din capul locului, in stanga, in dreapta, vizualizez biserici vechi de lemn, monumente istorice bucovinene, care-ti retin atentia din tablourile insiruite pe simeze. Ramas-am apoi strafulgerat de chipul angelic al poetului nostru national si nepereche, Mihai Eminescu, de altfel tutelarul expozitiei personale a artistei plastice profesioniste Voichita Cecalacean din Turda, insotita de o alta plasticiana, pe nume Marta Deleanu, membra a UAP Bucuresti. Contemplam si gandeam, ma fericeam de ceea ce imi producea emotii picturile frumos oranduite, calculat asezate pe simeze de oameni binefacatori ai domeniului. Nu am apucat sa numar lucrarile expuse, ca numaidecat Ilarie Gh. Opris, presedintele AAPM, imi sopteste ca sunt 57, selectionate din cele realizate din 1976 si pana astazi. Sub chipul lui Eminescu, cu fruntea instelata, cu manuscrisul poeziei "Ce te legeni..." si cu pana inmuiata in cerneala din calimara, ne-am desfatat sufleteste privind tot ceea ce Voichita Cecalacean a reusit sa adune si sa ne fericeasca pe noi, privitorii si iubitorii de frumos. Imi permit a spune ca expozitia personala a Voichitei Cecalacean, intaia la Galeria de Arta "Unirea" din municipiul TarguMures, a stat sub semnul sarbatoririi "Zilei Culturii Nationale".

Expozitia este urmarea demersului facut cat se poate de rapid de insusi presedintele AAP Mures, domnul Ilarie Gh. Opris, plasticiana turdeanca raspunzand cu mare bucurie acestui efort artistic. Fapt inedit la vernisaj, prezenta doamnei Sabina Goron, fosta eleva a Voichitei Cecalacean, pe care a reintalnit-o dupa 36 de ani, si care a spus: "Ne-a invatat sa gandim frumos, sa nu fim egoisti si sa transmitem celor din jur multa lumina prin dragostea noastra de frumos. Ii multumesc profesoarei mele, Voichita Cecalacean!". Ce poate fi mai inaltator decat recunoasterea publica a unui demers educativ intamplat cu multi, multi ani in urma, la care au subscris elev-profesor! Cum era si firesc, vernisajul expozitiei la care facem vorbire a fost deschis prin cuvantul publicistului Ilarie Gh. Opris. "Avem bucuria de a o simti langa noi prezenta pe Voichita, colega noastra de Asociatie, din anul 2011, care a raspuns imediat invitatiei de a fi prezenta intr-o expozitie aici, la Targu-Mures. Este intaia personala a unei artiste plastice din... afara, ca sa folosesc aceasta expresie. Absolventa a Academiei de Arte Plastice, profesoara la scoli din Turda, iata ne fericeste cu prezenta dumneaei la noi in «casa», precum a facut-o si in taberele de pictura de la Targu-Mures, Sangeorgiu de Mures, Leptokaria (Grecia). Are in «spate» mai mult de 30 de ani, petrecuti la catedra, ca profesoara in Turda. Sa fie bine-venita!"
La vernisaj, despre plasticiana Voichita Cecalacean si-au formulat opiniile, pertinente si la obiect, Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, care a felicitat-o pentru ca a venit in acest spatiu expozitional fara prejudecati; muzeograful expert, artistul plastic profesionist Vasile Muresan. Cu eruditia-i recunoscuta in ale artei plastice, Vasile Muresan a precizat ca Voichita Cecalacean are forta, putere de creatie, ea realizand o expozitie coerenta in tot ceea ce are de spus plastic, ideatic; ca intr-o buna zi ne va "rupe" cu o expozitie trasnet! Neoprindu-ne la aceste asertiuni, firesc, am ascultat si opinia unui coleg de Asociatie, cea a domnului Liviu Stef, fin observator al fenomenului plastic. "Voichita se dezvolta pe mai multe planuri de inspiratie tematica: biserici de lemn, monumente istorice, Sighisoara medievala, sat sasesc cu cladiri, peisaje, pictura decorativa. Cromatica oscileaza in functie de cerintele tematice. Astfel, bisericile si monumentele istorice se scalda in tonuri peisagistice albastre, asemanatoare albastrului de Voronet, pe cand cele peisagistice sunt tratate in ocru si galben, ducandu-ne, amintindu-ne de toamnele ardelenesti. Lucrarile sunt realizate in pasta densa, cu mare putere de reflectie si de intensitate cromatica." La randui, Voichita Cecalacean a avut puterea profesoarei de a zice ca "Lui Ilarie Gh. Opris si Vasile Muresan le multumesc pentru ca au avut atat de multa grija de mine cand am venit in aceasta Asociatie a Artistilor Plastici Mureseni. M-am trezit, mi-au dat viata... Cunosc povestea fiecarui tablou al meu. Picturile sunt sufletul meu. Sper ca in viitor sa va bucur mai mult pe toti cei prezenti astazi la vernisajul celei dintai expozitii personale organizata in acest spatiu atat de generos al Galeriei de Arta «Unirea», Targu-Mures". O manifestare expozitionala de nota maxima. Felicitari, multe felicitari, Voichita Cecalacean!

Premieri, la final de vernisaj

Cu bucuria citindu-i-se pe fata, plasticiana, profesoara Marina Kulcsár-Parvu si Ilarie Gh. Opris, acum la inceput de an expozitional la "Unirea", au acordat lucrari de pictura profesorilor Emilia Lazar, Ioan Ilie Milesan si Kocsis Sándor, statornici prieteni ai membrilor Asociatiei Artistilor Plastici Mures, lucrari purtand semnatura lui Cristina Muresan, Sofia Neagoi si Neculai Baltaru. Aristotel spunea: "Egalitatea este sufletul prieteniei". (D.B.)

DORIN BORDA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu