De: Paul DOBRIAN
Organizat de Asociaţia Artiştilor Plastici (AAP) Mureş, în colaborare cu Primăria Sângeorgiu de Mureş şi Fundaţia ”Familia Kolping”, vernisajul expoziţiei de grup de sâmbătă, 28 ianuarie, a adus la un loc, într-o inspirată aşezare pe simezele Galeriei ”ExpoUnirea”, creaţii ale unui număr de 17 artişti plastici mureşeni, dar şi din ţară. Vernisajul a fost agrementat cu un scurt moment vocal-instrumental susţinut de un grup coral aparţinând Bisericii romano-catolice din Sângeorgiu de Mureş. Întreaga manifestare a fost moderată de profesoara Irina Moldovan.
”Mă simt un primar mândru şi bogat...”
Despre ceea ce a însemnat Tabăra de pictură de la Sângeorgiu de Mureş, Ilarie Opriş, preşedinte al AAP Mureş, a declarat: ”Tabăra de pictură de la Sângeorgiu de Mureş a venit să întregească un an bogat în activităţi culturale pentru AAP Mureş, dar şi pentru comunitatea sângeorzană. Spun aceasta pentru că anul trecut s-au sărbătorit în comuna noastră 100 de ani de activitate corală, iar ulterior, 100 de ani de activitate teatrală. Pânzele pe care aveţi acum ocazia să le admiraţi, au fost realizate în Tabăra de pictură de la Sângeorgiu de Mureş care a avut loc în noiembrie anul trecut. Țin să remarc cu această ocazie, sprijinul material de care s-a bucurat această tabără din partea Primăriei din Sângeorgiu de Mureş, a consilierilor locali, a Fundaţiei Familia Kolping, precum şi din partea Bisericilor romano-catolică şi a Parohiei ortodoxe nr. 2 din localitate”.
Vorbind despre ceea ce înseamnă activitatea culturală în viaţa comunităţii sângerzene, Sáfolvi Szabolcs, primarul localităţii, a arătat: ”Eu simt că în această sală este o căldură mare care este emanată atât de sufletele dumneavoastră, ale artiştilor, ale organizatorilor, cât şi ale tuturor celor care astăzi sunteţi prezenţi aici. Mai simt că în această sală este o bogăţie mare, chiar dacă este criză. Unde este cultură, unde este artă şi unde sunt oameni care sprijină acest lucru şi îşi asumă chiar activităţi care nu prea sunt plătite, cred că acestea dau o bogăţie greu de estimat pentru o comunitate. Eu astăzi mă simt un primar mândru şi bogat pentru că Sângeorgiu de Mureş s-a îmbogăţit cu aceste frumoase şi expresive tablouri care se referă la comunitatea sângeorzană.”
Artistul plastic Vasile Mureşan, prezent la vernisaj, a vorbit despre semnificaţia culorilor, ca parte a limbajului plastic arătând că ”Limba culorilor este una universală. O culoare rece stă lângă una caldă şi face un contrast extraordinar. Dacă vrem să ştim să citim sau altfel spus, să înţelegem o lucrare, trebuie să ştim în primul rând acest lucru esenţial. În al doilea rând, trebuie să studiem şi să înţelegem limbajul plastic. Cu această limbă a culorilor bine cunoscută, artiştii caută apoi motivul. Ei pictează împinşi de sufletul lor în care pătrunde treptat inspiraţia (...) În aceste tablouri expuse, aveţi ocazia să vedeţi motivele inspiraţiei lor şi mai ales forma concretă pe care această inspiraţie a capătat-o”.
Au expus artiştii plastici: Vasile Mureşan, L. Kozma, Bőlőni M., Czirjek Lajos, Vasile Cecălăceanu, George Petrovan, Sorin Babi, F. Grosu, A. Petre, L. Ștef, Fábián Margit, Mihai Naste, Balázs Klara, Mihai frunză, Veress Zoltan, Ioan Rusu, Adrian Vultur.
Sursa:http://www.zi-de-zi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu