sâmbătă, 7 mai 2011

Icoana, rugaciune in culori

La Galeria de Arta UNIREA din Tirgu Mures, a avut loc astazi vernisajul expozitiei de icoane pe sticla intitulata: "Icoana din fereastra / Crucea din fereastra".
Intr-o atmosfera primitoare si calda cu care vernisajele organizate de Asociatia Artistilor Plastici Mures ne-a obisnuit deja, cei prezenti au avut prilejul de a intra intr-un spatiu spiritual extraordinar, creat de artisti membri ai AAP, intrupate intr-o deosebita prezentare. Pornita de la o idee d-lui Nicolae Baciut, pusa in practica cu ajutorul artistilor Marcel Naste, Balazs Klara si Calin Bogatean, expozitia reuneste icoane pe sticla pictate in taberele de creatie de la Manastirea Doamnei din Toplita si de la Lapusna. "Este important ca in aceste doua tabere s-a reluat lucrul exact ca Nicula" a subliniat profesorul si muzeologul Vasile Muresan. 
Taberele de pictura de icoane descind din traditia tabelei de la Sovata si au fost initiate pentru ce cei care picteaza icoane sa impartaseasca din harul lor celolalti aritsti. Este extraordinar faptul ca in aceste tabere au pictat si artisti care nu sunt de rit ortodox, ci si catolici si reformati ceea ce demonstreaza ca dragostea de Dumnezeu nu are un cult anume, acei oameni au venit pentru a-l cauta pe Dumnezeu si din dragoste pentru credinta si au plecat mai incarcati si au descoperit icoana ortodoxa.
Marcel Naste, unul din cei care au pus umarul la materializarea ideii "icoanei din fereastra" a subliniat ca prezenta expozitie a avut un succes extraordinar ata in tara cat si la consulatul de la Bonn, ca o concretizare a ideii de biserica virtuala. Emotia produsa de aceasta expozitie este o dovada a succesului ei nu numai in plan artistic cat si in plan spiritual de o incarcatura deosebita.

Desi lucrarile sunt nesemnate, artistii care au contribuit la realizarea lor trebuie mentionati pentru harul si daruirea cu care au nascut aceste adevarate ferestre catre Dumnezeu: Marcel Naste, Călin Bogătean, Klara Balazs, Ana Sălăgean, Emilia Manole, Elena Costinaş, Veta Paşcu, Kulcsar Maria, Codruţa Băciuţ şi Raluca Bogătean.










Cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea unui album de muzica religioasa semnat Raluca Bogatean intitulat chiar "Crucea din fereastra" venind in completarea universului cultural si spiritual al expozitiei. Reunind un numar de 11 cantece de lauda, pricesne, albumul este o metafora plastica de mare rezonanta, asa cum scrie dl. Nicolae Baciut in aprecierile sale despre actul de creatie al colegei noastre.

Iancu Muresan, 07 mai  2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu