joi, 2 februarie 2012

AAP Mureş prezentă la Budapesta - articol in presa locala


De: Paul DOBRIAN

AAP Mureş prezentă la Budapesta


Zi de ziCu ocazia Zilelor Culturii Maghiare, Primăria Sectorului XI din Budapesta - Újbuda - a organizat săptămâna trecută, în capitala maghiară, o expoziţie de pictură cu largul concurs al Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) Mureş. Delegaţia AAP Mureş, cea care a însoţit exponatele mureşene, a fost formată din Czijrek Lajos şi Sofia Neagoi. Újbuda este înfrăţită cu Primăria Târgu-Mureş, iar relaţia de prietenie dintre cele două unităţi administrative - mediată de consilierul Szabo Levente - s-a consolidat în timp printr-o serie de activităţi comune, mai ales pe tărâm cultural.


Exponate, muzică şi...câteva picături de pălincă

La întoarcerea de la Budapesta, Czijrek Lajos, vicepreşedinte al AAP Mureş, a declarat: ”A fost o experinţă interesantă şi deosebit de instructivă. Expoziţia a fost de fapt una itinerantă pentru că s-a ţinut, succesiv, în patru centre culturale. La toate cele patru vernisaje din centrele unde au fost expuse şi pânzele noastre, s-a vorbit despre cultură şi artă, ca despre o punte spirituală care ne leagă pe unii de alţii, români şi maghiari. Am remarcat faptul că pe lângă Primăria Sectorului XI, s-a implicat în organizare şi Institutul Cultural din Újbuda, instituţie de care aparţin cele patru centre”.
Despre modul cum au fost primiţi, Czijrek Lajos, a adăugat: ”Am simţit multă căldură şi o deosebită amabilitate din partea gazdelor. Domnul Molnár Károly a fost gazda noastră din partea Institutului, iar viceprimarul Dr. Kupper András si consilierii Farkas Krisztina şi Endrödi József, din partea Primăriei budapestane. Cu toţii au participat la vernisajele noastre si au luat cuvîntul la respectivele ocazii. La ultimul vernisaj - cel care a fost principalul eveniment din cadrul manifestării - a participat şi formaţia Hungarikum cu cîteva melodii, un moment de altfel foarte apreciat. Apreciată a fost - şi nu pot să nu spun şi acest lucru - şi pălinca care am dus-o cu noi, de la Mureş, şi din care am gustat cu toţii. A adus multă bună dispoziţie şi a deschis sufletele. Oricum, artiştii, suflete hiper-sensibile, prin natura lor, dar şi a preocupărilor lor, au o predispoziţie nativă spre comunicare”.

http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/back_to/lista-cultura/article/aap-mures-prezenta-la-budapesta.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu