marți, 28 februarie 2012

Povesti picturale de iarna!


- Social -
nr. 962 / 28 Februarie, 2012

Un alt anotimp si-a revarsat culorile, de asta data de un alb imaculat si stralucitor, peste fiinte si nefiinte, si in statiunea balneoclimaterica Sovata-Bai, care, in acea zi de marti, 21 februarie 2012, ne-a primit cu multa, multa zapada si soare de-a dreptul incalzitor. Vreme tonifianta si binefacatoare. Acolo, la Centrul de vacanta II Sovata, al Directiei Judetene de Sport si Tineret Mures, am ajuns impreuna cu Ilarie Gh. Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, al carui invitat, de fapt si de drept, am fost. O casa primitoare, administrata de doamna Cioloboc Piroska (Babi), care, si de aceasta data, s-a intrecut pe sine. In interiorul "casei” m-am reintalnit cu oameni "neastamparati” pe drumul creatiei colective, cu intangibilul simt al frumosului, parca intrat definitiv in strafund de suflet curat, oameni indrumati, coordonati de artistul plastic profesionist, prof. Vasile Muresan, muzeograf expert, marele prieten si mentor al membrilor AAP Mures. Si acum, in acest anotimp ce se pregateste incet pentru intrarea in primavara, am fost, pentru doua zile, partas la munca lor creatoare; practic m-am contopit sufleteste cu ei, am trait emotii alaturi de ei. Repetandu-ma, bucuria revederii cu grupul de plasticieni mureseni, clujeni, turdeni, a fost nemasurata, prietenoasa, insufletita de multa lor seriozitate si veselie. In cladirea Centrului de vacanta II Sovata, unde miercuri, 22 februarie, l-am intalnit si pe domnul Horatiu Cioloboc, directorul Directiei Judetene de Sport si Tineret Mures (prezent in fotografia de grup), precum si pe Iuliana Rusu, contabil-sef, au pictat peisaje, flori, portrete, natura statica etc., Vasile Muresan, directorul taberei, Czirjék Lajos, organizator si vicepresedinte al AAP Mures, Liviu Stef, Voichita Cecalacean (Cluj-Napoca), Marta Deleanu (Turda), Radu Florea, Ioan Rusu, Benko István, Angel Vultur, Calin Pop, Ana Salagean, Hadnagy Gabriella, Fábián Margit, KulcsárParvu Maria, Neagoi Sofia, Veress Zsuzsa, Adriana Neghirla. Botezul acestei tabere de pictura, a sasea de iarna, l-au primit Voichita Cecalacean, Marta Deleanu, Veress Zsuzsa si Adriana Neghirla.


In faptul serii zilei de marti, 21 februarie, in sala de mese a Centrului de vacanta, la chemarea lui Ilarie Gh. Opris, s-au adunat "taberistii”, carora, in premiera, le-au fost prezentate albumul aniversar "Asociatia Artistilor Plastici Mures 19772012” (autori: Ilarie Gh. Opris, Vasile Muresan, Marcel Naste, Calin Bogatean) si noua aparitie editoriala "Miscellanea Maris”, vol. II, purtand semnatura prof. Constantin Bogosel, membru al AAP Mures si membru in Consiliul de conducere al acesteia, carte in care se regasesc numele a 92 de plasticieni mureseni. Arta plastica si carte, intr-o ingemanare fireasca intr-un atelier de creatie. Ce poate fi mai frumos: pictura e poezie, cartea e muzica! Editia din 2012 a Taberei de pictura Sovata-Bai, iarna, si-a incheiat activitatea inaintea amiezii zilei de duminica, 26 februarie, cu alte frumoase si placute amintiri! In pagina de ziar transcriem doua consemnari. A Voichitei Cecalacean, una dintre "gratiile” taberei, si a lui Liviu Stef, decanul de varsta al acesteia. Deci, Voichita Cecalacean spune ca: "Inainte de a incepe sa alergi, trebuie sa inveti sa mergi. Este necesar ca samanta pusa in pamant sa renunte la ea insasi, pentru a se dezvolta, pentru a se inmulti. Trebuie ca si noi sa renuntam la noi insine, pentru a ne putea dezvolta. Pentru ca samanta sa incolteasca, trebuie ca invelisul ei sa se rupa. Tot astfel, pentru a incepe cresterea noastra, trebuie rupt invelisul de ingradiri.

Cand perfectionarea interioara s-a incheiat, noi stralucim in toata splendoarea, asemenea unei flori. Aceste tabere sunt subsumate acestui scop. Adica, spre perfectionare si implinire”. Liviu Stef, ganduri despre creatia colectiva. "Cred, si asa este, creatia colectiva reprezinta izvor de inspiratie, in acelasi timp si un schimb de pareri. Creatia colectiva modeleaza mai usor si eficient un plastician; ii ofera un camp mai larg de informare, dar si de influentare in perspectiva creatiei viitoare. Aici, fiecare artist isi prezinta arsenalul sau de inspiratie si tehnici artistice, se realizeaza acel necesar schimb de experienta pentru cei initiati si pentru incepatori”.

DORIN BORDA
http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=60290

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu