luni, 21 noiembrie 2011

Pe ”Urma” lui Vasile Mureşan


De: Paul DOBRIAN

Zi de zi
Lume multă - mai multă ca oricând - şi evident, multe comentarii. Vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic profesionist Vasile Mureşan, de sâmbătă, 19 noiembrie, de la Galeria ”Unirea” din Târgu-Mureş, a fost ca de atâtea alte ori, prilej de încântare, dar şi de bucurie spirituală. Pentru unii - dar în primul rând pentru Vasile Mureşan - şi un prilej de meditaţie. ”Urma”, aşa cum şi-a intitulat artistul expoziţia, reprezintă pentru el un moment de bilanţ. Nici nu se putea altfel pentru omul care a împlinit recent o vârstă rotundă şi care s-a împărşit mereu, cu aceeaşi dăruire şi pasiune, între sculptură şi pictură. Original ca întotdeauna, Mureşan şi-a însoţit vernisajul celor 20 de tablouri din expoziţie cu un happening, mod de a picta cu tălpile picioarelor. Ceea ce - aşa cum am putut observa - i-a nedumerit pe unii. Însă Vasile Mureşan, un ”copil mare” cu un suflet la fel de mare, croit pe măsura fizicului său impozant, nu s-a descurajat, lăsându-ne pe fiecare să pătrundem mesajul. Evident, fiecare după capacitate.  

Arta plastică coabitează cu poezia
Aproape fiecare tablou expus are şi o scurtă poveste rezumată într-un catren. Pentru foarte mulţi dintre cei prezenţi, a fost o revelaţie. Vasile Mureşan scrie şi versuri? Se pare că da. Şi încă unele reuşite, cu un mesaj cât se poate de explicit, plăcute ca sonoritate şi construcţie ritmică, fapt remarcat dealtfel şi de prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan. ”Am venit la un prieten”, a declarat Marius Paşcan. „Am venit pentru că sunt încântat de creator, un creator pe care eu îl preţuiesc şi la care ţin în mod deosebit pentru că el ne oferă bucurie tuturor. Ceea ce vedem aici este ceva cu totul deosebit pentru că artistul reuşeşte să facă sincretism, în această expoziţie arta plastică coabitând cu poezia...” Despre marea familie a AAP Mureş, acolo unde fiecare îşi găseşte locul, unde nu există invidii şi orgolii, dar unde există spirit de echipă, Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, a precizat că ”Prezent aici şi văzându-vă într-un număr aşa de mare, constat din nou că Vasile Mureşan a reuşit să coaguleze un anume spirit într-o mare familie de artişti. Am venit cu respect, cu mult drag şi bucurie la expoziţia lui Vasile Mureşan şi la familia spirituală a acestui artist.”
Vasile Mureşan, un mentor generos
Pentru cei care au avut plăcerea să-l cunoască pe Vasile Mureşan, primul lucru pe care au avut ocazia să-l remarce a fost sufletul generos şi sincer. ”Sunt bucuroasă că mă aflu aici, a declarat poeta Marian Cristescu, lângă Vasile Mureşan, un prieten ideal... Mă bucur să văd atâta lume ceea ce demonstrează că fiind un om aşa de bun, are atât de mulţi prieteni...” În aceeaşi notă s-a situat şi alocuţiunea poetului şi jurnalistului Lazăr Lădariu, care a ţinut să sublinieze faptul că  ”Vasile Mureşan îşi însoţeşte fiecare lucrare cu câteva versuri... Aici şi acum, în faţa noastră, prin aceste tablouri Vasile Mureşan şi-a pus şi sufletul în palme, dar şi urmele în palme...” ”Urma” - titlul ales în mod inspirat de Vasile Mureşan pentru lucrările expuse - reprezintă în mod vădit, o preocupare a artistului în încercarea de a descifra sensul existenţei noastre şi a modului în care, prin ceea ce trăim, muncim sau creăm, lăsăm după noi, în fapt palide urme ale trecerii noastre prin lume. ”La urma urmei, a precizat poetul Valentin Marica, aici este totul pentru că URMA din această sintaxă plastică reface traiectoria vieţii şi traiectoria lumii. O reîntemeiază prin simboluri totalizatoare. Urma devine ceasornic, urma devine coasta Mântuitorului prin mâna străpunsă... Urma acaparează anotimpurile.” 
Vorbind despre rolul pe care l-a avut şi-l are Vasile Mureşan în cadrul AAP Mureş, Ilarie Gh. Opriş, preşedintele acesteia a ţinut să arate că de fapt ”Vasile Mureşan este mentorul artistic a zeci şi poate chiar sute de artişti plastici care s-au format aici. A făcut-o la modul firesc şi generos aşa cum îl cunoaştem cu toţii, cei prezenţi aici.”  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu