marți, 28 februarie 2012

Povesti picturale de iarna!


- Social -
nr. 962 / 28 Februarie, 2012

Un alt anotimp si-a revarsat culorile, de asta data de un alb imaculat si stralucitor, peste fiinte si nefiinte, si in statiunea balneoclimaterica Sovata-Bai, care, in acea zi de marti, 21 februarie 2012, ne-a primit cu multa, multa zapada si soare de-a dreptul incalzitor. Vreme tonifianta si binefacatoare. Acolo, la Centrul de vacanta II Sovata, al Directiei Judetene de Sport si Tineret Mures, am ajuns impreuna cu Ilarie Gh. Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, al carui invitat, de fapt si de drept, am fost. O casa primitoare, administrata de doamna Cioloboc Piroska (Babi), care, si de aceasta data, s-a intrecut pe sine. In interiorul "casei” m-am reintalnit cu oameni "neastamparati” pe drumul creatiei colective, cu intangibilul simt al frumosului, parca intrat definitiv in strafund de suflet curat, oameni indrumati, coordonati de artistul plastic profesionist, prof. Vasile Muresan, muzeograf expert, marele prieten si mentor al membrilor AAP Mures. Si acum, in acest anotimp ce se pregateste incet pentru intrarea in primavara, am fost, pentru doua zile, partas la munca lor creatoare; practic m-am contopit sufleteste cu ei, am trait emotii alaturi de ei. Repetandu-ma, bucuria revederii cu grupul de plasticieni mureseni, clujeni, turdeni, a fost nemasurata, prietenoasa, insufletita de multa lor seriozitate si veselie. In cladirea Centrului de vacanta II Sovata, unde miercuri, 22 februarie, l-am intalnit si pe domnul Horatiu Cioloboc, directorul Directiei Judetene de Sport si Tineret Mures (prezent in fotografia de grup), precum si pe Iuliana Rusu, contabil-sef, au pictat peisaje, flori, portrete, natura statica etc., Vasile Muresan, directorul taberei, Czirjék Lajos, organizator si vicepresedinte al AAP Mures, Liviu Stef, Voichita Cecalacean (Cluj-Napoca), Marta Deleanu (Turda), Radu Florea, Ioan Rusu, Benko István, Angel Vultur, Calin Pop, Ana Salagean, Hadnagy Gabriella, Fábián Margit, KulcsárParvu Maria, Neagoi Sofia, Veress Zsuzsa, Adriana Neghirla. Botezul acestei tabere de pictura, a sasea de iarna, l-au primit Voichita Cecalacean, Marta Deleanu, Veress Zsuzsa si Adriana Neghirla.

duminică, 26 februarie 2012

Tabara de pictura Sovata - Iarna - fotografii











luni, 20 februarie 2012

In curand apare albumul aniversar A.A.P. Mures 35 de ani!

In curand va aparea albumul aniversar dedicat implinirii a 35 de ani de la infiintarea Asociatiei Artistilor Plastici Mures.
Albumul, avand in peste 250 de pagini color va putea fi comandat la sediul AAP Mures din P-ta Republicii nr. 9, telefonic sau pe e-mail la datele de contact ale Asociatiei.
Pretul este de 75,- lei

miercuri, 15 februarie 2012

Centenar Gheorghe Opriş - fotografii vernisaj






Familia Veress şi sensul mecenatului în artă



De: Paul DOBRIAN

Zi de ziÎntre 4 şi 10 februarie, 12 artişti plastici din judeţul Mureş, dar şi din alte judeţe ale ţării, au fost prezenţi la o tabără de pictură la Sângeorgiu de Mureş. Vineri a avut loc vernisajul taberei de pictură care a grupat peste 120 de tablouri realizate pe parcursul celor şapte zile. Se cuvine menţionat faptul că întreaga tabăra a fost susţinută material de doamna Veress Zsuzsa şi rudele acesteia, o familie de sângeorzeni care, în felul acesta, a dat sens ideii de mecenat în artă.


Centenar Gheorghe Opriş - articol in presa



De: Paul DOBRIAN

Zi de ziPersonalitate complexă, dar şi un om cu o experienţă de viaţă fabuloasă. A cunoscut trei regimuri politice, dar a rămas consecvent idealurilor de stânga. Sângeorzanul Gheorghe Opriş, de la a cărui naştere se vor împlini 100 de ani pe data de 17 februarie, a fost coleg de şcoală cu marele actor George Calboreanu, prieten cu sculptorul Ion Vlasiu, subordonat al primarului Emil A. Dandea...Gheorghe Opriş, om cu multiple preocupări - inclusiv artistice - a fost în anii 50 ai secolului trecut, viceprimar al oraşului Târgu-Mureş, apoi şef al secţiei cultură a raionului Mureş, dar şi primar al localităţii Sângeorgiu de Mureş...

vineri, 10 februarie 2012

Retrospectiva GHEORGHE OPRIS



- Cultural - nr. 949 / 10 Februarie, 2012

Cu prilejul centenarului nasterii pictorului de arta naiva Gheorghe Opris, la Galeria de Arta "Unirea“, Targu-Mures, a Asociatiei Artistilor Plastici Mures, va fi organizata o expozitie retrospectiva. Pe simeze vor fi expuse 35 de lucrari reprezentand scene din istoria comunei Sangeorgiu de Mures, locul de bastina al pictorului. Despre pictor si lucrurile sale vor vorbi Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, Lazar Ladariu, redactor-sef al ziarului "Cuvantul liber”, presedintele Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, prof. Nicolae Balint, publicist, si Vasile Muresan, muzeograf expert, artist plastic profesionist. De precizat ca in cadrul expozitiei retrospective vor fi expuse si lucrari de sculptura in metal realizate de Ioan Itu, si el trecut la cele vesnice, si va fi lansat albumul omagial dedicat pictorului de arta naiva Gheorghe Opris.

Dorin Borda

http://www.cuvantul-liber.ro/

marți, 7 februarie 2012

Tabara de pictura la Sangeorgiu de Mures


                       În organizarea Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş şi a familiei doamnei Veress Zsuzsanna , membră a asociaţiei, în peritada 4 – 10 februarie va avea loc prima tabără de pictură din anul 2012 organizată în judeţul Mureş. Participă artiştii mureşeni: Vasile Mureşan, Rodica Vescan, Veress Zsuza, Neagoi Sofia, Balázs Klára, Ana Sălăgean, Fábián Margit, Kulcsar Pârvu Marina, Liviu Ştef şi Ioan Astăluş şi artiştii turdeni: Voichiţa Cecălăcean şi Marta Deleanu.

Tema taberei este peisaj de iarnă în Sângeorgiu de Mureş. Directorul artistic al taberei este cunoscutul artist profesionist şi muzeograf Vasile Mureşan. Coordonator: Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. Vernisajul lucrărilor va avea loc vineri 10 februarie la ora 15, la vila familiei organizatoare, de pe strada Matei Corvin nr.1. din comună.
                    Alocuţiuni:  Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional Mureş, ing. Sofalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Vasile Mureşan, artist plastic, Balázs Klára, artist plastic, Ilarie Gh. Opriş, preşedinte A.A.P.Mureş, Veress Zsuzsa, organizator.

luni, 6 februarie 2012

Plasticienii mureseni expun la Budapesta - articole in presa



nr. 945 / 4 Februarie, 2012

La invitatia Primariei Sectorului XI, Újbuda, din Budapesta, cu ocazia "Zilelor culturii maghiare”, au fost invitati sa-si expuna lucrarile, in patru sali, si membri ai Asociatiei Artistilor Plastici Mures, din partea conducerii acesteia fiind prezenti in capitala Ungariei vicepresedintele Czirjék Lajos si doamna ing. Neagoi Sofia.
Vernisajul expozitiilor, din Rét Galéria si Kö-tár-lat Galéria, din alte doua sali ale Primariei Sectorului Újbuda, a avut loc in ziua de 23 ianuarie a.c. Gazdele plasticienilor mureseni de la Institutul de Cultura din Újbuda au fost doamna Preisiger Eva si domnul Molnár Károly, iar de la primaria de sector, dr. Kupper András, viceprimar, precum si consilierii Farkas Krisztina, Endrödi József.

joi, 2 februarie 2012

AAP Mureş prezentă la Budapesta - articol in presa locala


De: Paul DOBRIAN

AAP Mureş prezentă la Budapesta


Zi de ziCu ocazia Zilelor Culturii Maghiare, Primăria Sectorului XI din Budapesta - Újbuda - a organizat săptămâna trecută, în capitala maghiară, o expoziţie de pictură cu largul concurs al Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) Mureş. Delegaţia AAP Mureş, cea care a însoţit exponatele mureşene, a fost formată din Czijrek Lajos şi Sofia Neagoi. Újbuda este înfrăţită cu Primăria Târgu-Mureş, iar relaţia de prietenie dintre cele două unităţi administrative - mediată de consilierul Szabo Levente - s-a consolidat în timp printr-o serie de activităţi comune, mai ales pe tărâm cultural.