marți, 30 octombrie 2012

Cu Melania Stejerean, de la poezie, eseu, la "Culori si flori”




- Cultural -
nr. 213 / 1 Noiembrie, 2012

Melania Stejerean, de la poezie, eseu, la "Culori si flori”

Profesoara, distins dascal al "Papiului”, Melania Stejerean, mi-a facut o placuta surpriza in dupaamiaza zilei de marti, 30 octombrie a.c. Atunci, telefonic, mi-a lansat invitatia de a fi prezent la un eveninent expozitional in care este total implicata. Il facem cunoscut cititorilor ziarului "Cuvantul liber” cu aceeasi placere.

Asadar, la Centrul Cultural "Mihai Eminescu” din municipiul Targu-Mures, Melania Stejerean isi verniseaza expozitia personala de pictura cu genericul "Culori si flori”, vernisaj care are loc vineri, 2 noiembrie 2012, ora 14. Despre lucrarile membrei Asociatiei Artistilor Plastici Mures vor vorbi Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Mures, Ilarie Gh. Opris, presedintele AAP Mures, prof. Mihai Frunza, Valentin Marica, senior-editor la Studioul Regional de Radio Targu-Mures. O intalnire cu Melania Stejerean, de la poezie, eseu, la "Culori si flori”.

http://www.cuvantul-liber.ro

joi, 25 octombrie 2012

Tabara de pictura "Tirgu Muresul toamna" - articole in presa


Zi-de-zi.ro
Complexul Weekend din Târgu-Mureş face din nou casă bună artei plastice graţie taberei de pictură având ca tematică „Târgu Mureşul toamna”, organizată Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş cu sprijinul Primăriei Târgu-Mureş.
Tabăra este găzduită de Complexul Weekend, a debutat vineri, 19 octombrie, şi reuneşte 20 de artişti plastici, opt mureşeni şi 12 din Satu Mare, Oradea, Cluj, Turda, Botoşani, la care se adaugă şi un artist plastic din Ungaria. În cadrul primitor al Complexului Weekend, cei 20 de artişti plastici au avut ca temă surprinderea toamnei în toată splendoarea ei, un anotimp care oferă artistului plastic nu doar contemplare dar şi o explozie de culori, adevărată hrană şi sursă de inspiraţie pentru orice artist plastic. Până pe 28 octombrie, îi puteţi vedea lucrând în jurul Casei de Oaspeţi a Primăriei pe cei 20 de artişti plastici, care cu talentul şi inspiraţia lor transpun pe pânză frumosul anotimp al toamnei.
Pe zi care trece inspiraţia este tot mai adâncă
„Sunt în această locaţie pentru prima dată, am mai fost invitată şi în alte tabere de AAP Mureş, iar în ce priveşte tematica taberei, locaţia aceasta este o inspiraţie în sine a toamnei, a oraşului, aşa că pe  zi care trece inspiraţia este tot mai adâncă şi tot mai semnificativă din acest punct de vedere al punerii pe pânză a tot ceea ce simţi.” (Dana Marcu, Oradea)

Culori care-ţi încântă sufletul
„Toamna inspiră orice artist plastic, ea aduce culori foarte frumoase care întotdeauna face să vezi şi să simţi culorile care să-ţi încânte sufletul. Această tabără organizată de mureşeni este exact într-o perioadă potrivită cu toate că bruma încă nu a reuşit să scoată acele culori superfrumoase dar noi artiştii am încercat să transpunem toamna şi oraşul cât mai frumos pe pânzele noastre.” (Eva Dolha, Cluj Napoca)

Toamna aduce o multitudine de culori
„Toamna aduce o multitudine de culori, de nuanţe, de căldură care o emană peisajele specifice acestui anotimp care sunt incomparabile cu oricare alt anotimp.” (Voichiţa Cecălăcan, Cluj Napoca)

Pentru mine culorile sunt mai lirice
„Toamna este un moment al bilanţului, nu doar cel agricol, ci şi cel uman. După vine iarna şi trecem în veşnicie. Eu personal mă simt într-o toamnă târzie, eu rezonez cu acest anotimp, cu culorile, cu trăirile ei. Pentru cei mai tineri, care vin spre toamnă, e o beţie de culori, pentru mine culorile sunt mai lirice, mai spre tristeţe pentru sunt conştirnt că timpul trece.” (Vasile Mureşan, Târgu-Mureş)

Civilizaţia în simbioză cu natura
„Târgu-Mureşuleste un oraş deosebit, cu clădiri vechi, importante şi încărcate de istorie. Este un loc unde se împletesc civilizaţia cu natura, un oraş foarte frumos care pulsează prin frumuseţea lui aparte. Aici găsesc absolut tot ce am nevoie, din punct de vedere al inspiraţiei şi dacă ne uităm în lucrările mele realizate aici se poate vedea că există acel element al civilizaţiei care se îmbină frumos cu natura. Ceea ce este specific Târgu-Mureşului este lumina, una foarte bună pentru pictat.” (Kovacs Attila, Inárcs, Ungaria)

 Alin ZAHARIE

sursa:http://www.zi-de-zi.ro/

luni, 15 octombrie 2012

Atelier plastic IOAN LONGODOR, la Centrul Cultural "Mihai Eminescu”



nr. 200 / 13 Octombrie, 2012

Asa cum ni s-a spus, reintalnirea plasticianului Ioan Longodor cu muzeograful expert Vasile Muresan si Asociatia Artistilor Plastici Mures a fost "pusa la cale” de preotul Silviu Negrutiu. Urmare a acestui demers artistic, iata-l pe Ioan Longodor prezent cu lucrari pe simezele Centrului Cultural "Mihai Eminescu” din municipiul Targu-Mures, unde expune 29 de icoane pe lemn. "Icoanele sunt pictate in maniera bizantina, cu influente post-brancovene”, spune plasticianul profesionist Vasile Muresan. Si continua zicand ca "Daca forma suportului din lemn are de multe ori cea a scandurii, nu este una traditionala rectangulara. Tratarea este in spiritul icoanei pe lemn post-brancovene. Teme abordate de artist: "Iisus Invatator”, "Iisus arhiereu”, "Maica Domnului cu pruncul”, "Maica Domnului indurerata”, "Ioan Botezatorul”, "Sfantul Gheorghe”, ca sa dau doar aceste exemple. O frumoasa realizare aceasta expozitie a artistului plastic Ioan Longodor din Zalau. Ioan Longodor este absolvent al Liceului de arta si al Facultatii de Arte Plastice "Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, fost coleg cu Vasile Muresan, iar fratele lui, preot in Zalau, are relatii stranse de prietenie cu Silviu Negrutiu. De aici a rezultat "aranjamentul” acesta plastic. Expozitia poate fi vizionata pana, joi, 1 noiembrie 2012.

DORIN BORDA

http://www.cuvantul-liber.ro/

vineri, 12 octombrie 2012

Monica Romanca din Cluj-Napoca, prezenta la Galeria de arta "Unirea”




- Social -
nr. 196 / 9 Octombrie, 2012

Existand o veche colaborare si prietenie intre Asociatia Artistilor Plastici Mures si Asociatia Artistilor Plastici Cluj, la invitatia gazdei, Ilarie Gh. Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, o delegatie culturala clujeana a poposit sambata, 6 octombrie, la Galeria de Arta "Unirea”, situata pe strada Republicii nr. 9, in TarguMures. Octavian Popescu – presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Cluj, Mariana Enache – director artistic la "Polul Cultural Clujean”, Sabin Mircea Rus – scriitor si om de televiziune, Ionica Todea – artist plastic profesionist, si Nicoleta Seiche, au fost alaturi de pictorita clujeanca Monica Romanca, care s-a prezentat in fata iubitorilor de arta cu o serie de lucrari inedite.
Tehnica colajului folosita de artista este una deosebita, in cadrul picturilor fiind integrate obiecte minuscule, care dau un farmec aparte tablourilor. Obiectele prinse pe panze sunt nasturi, margele, crengute, obiecte plastice, cabluri, textile, care dau tablourilor o interesanta nota copilareasca.
Alaturi de invitatii din Cluj-Napoca, au vorbit despre artista Monica Romanca si tablourile ei Ilarie Gh. Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, si Vasile Muresan, artist plastic profesionist, muzeograf expert. Expozitia este deschisa publicului pana vineri, 19 octombrie 2012.

CONSTANTIN BOGOSEL

Sursa: cuvatul-liber.ro

Vernisajul expozitiei de pictura Monica Romana

Vernisajul expozitiei de pictura a clujencei Monica Romana din ziua de 6 octombrie 2012 din Galeria de Arta ,,Unirea" Targu-Mures






foto:Ilarie Gh. Opris

luni, 1 octombrie 2012

Fiica balerină readusă la viaţă cu ajutorul graţiei şi culorii la Sala Deisis


Zi-de-zi.ro

Pasiunea pentru balet şi flori transpuse cu ajutorul picturii au determinat-o pe artistul plastic Lucia Zâna Suciu, membru fondator al Asociației Artiștilor Plastici Mureş(APPM) să iasă în faţă cu o nouă expoziţie personală de pictură intitulată “Graţie şi Culoare”, vernisată sâmbătă, 29 septembrie, la Sala Deisis din centrul Târgu Mureşului.
Cele 25 de lucrări aduc în prim plan memoria fiicei artistei, Anda Grădinaru, a cărui drum spre definitivarea baletului a fost brusc  curmat de tragic eveniment, trecând la cele veşnice în anul 1995.
“Lucrările expuse aduc linişte şi pace în sufletul oamenilor, o altă viaţă decât cea pe care o avem astăzi, unde se vorbeşte doar despre politică.  Am făcut această expoziţie în memoria ficei mele, Anda Grădinaru care a fost profesoară de balet în Italia. A iubit foarte mult copii şi baletul, şi-a făcut studiile în Italia, a fost la New York, Edinburg, şi înainte să mai aibă câteva examene s-a întâmplat nefericitul eveniment, a murit intoxicată cu monoxid de carbon, aici la Târgu Mureş în 1995. Ţin la această sală, e foarte aproape de Palatul Culturii, unde aveau loc spectacole de balet. Trei spectacole fac obiectul a trei lucrări expuse, „Lacul lebedelor”, „Cenuşăreasa” şi „Giselle”. Sunt în total 25 de lucrări, 16 lucrări, cu tema baletului şi restul lucrări cu tematică florală. Am ales florile pentru că sunt la fel de gingaşe precum o balerină”, ne-a declarat Lucia Zâna Suciu.
“Fiica mea mi-a preluat talentul şi aspiraţiile”
“Graţie şi Culoare” reprezintă a 15-a expoziţie personală pentru  Lucia Zâna Suciu. Prima expoziţie a avut-o în urmă cu 30 de ani, în actuala Casă a Sindicatelor din Târgu Mureş, continuată de expoziţii în cadrul AAP Mureş, a cărei membră fondatoare este din 1977.  Expoziţia deschisă la Sala Deisis vine să contureze dragostea, pasiunea pentru frumos a artistei plastice Lucia Zâna Suciu, frumos încârcat de respect şi aduceri aminte de cei dragi trecuţi prea devreme dintre noi
“Eu am dorit în tinereţe să fiu dansatoare de balet, am făcut doi ani de balet chiar aici în Palatul Culturii, când eram elevă, însă viaţa, soarta, a fost să devin pictoriţă, şi am renunţat. Fiica mea mi-a preluat talentul şi aspiraţiile. Această expoziţie este dedicată memoriei ficei mele, la 37 de ani în plină creaţie artistică s-a prăpădit. Suntem o familie, de fapt, de artişti, am un nepot, Cristian Badea, dirijor stabilit în America, care a dirijat în marile săli de concerte din străinătate şi în prestigioasele teatre de operă”, a precizat Lucia Zâna Suciu.

ALIN ZAHARIE

sursa: http://www.zi-de-zi.ro