marți, 27 noiembrie 2012

Radu Florea despre „Căutările” lui Vasile Mureşan

Zi-de-zi.ro

Unul din prietenii şi colegii de breaslă ai artistului Vasile Mureşan, care a ţinut să-i  fie alături la vernisajul expoziţiei “Căutări”, a fost şi artistul Radu Florea care a făcut în deschiderea expoziţiei o introducere în universul căutărilor plastice semnate de Vasile Mureşan.
“Evenimentul prilejuit  de „urma în lume”  a artistului târgumureşean  Vasile Mureşan ne-a reunit pe toţi, iată, în spaţioasa Galerie  de artă a UAP din Palatul Culturii din Târgu Mureş. Dacă tot ne-a invitat, vă propun să căutăm împreună cu arta lui plastică să descifrăm sensul şi limbajul „lăsării de urme”. Pentru că noi toţi, prin ceea ce facem,  suntem preocupaţi,  conştient sau nu, să lăsăm ceva în urmă, indiferent cu ce ne ocupăm, cum ne exprimăm în raport cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru. Avem aici două mari paliere expoziţionale, unul  la parter, URMA gestului  primordial ca vehicul al operei de artă şi sus la etaj, ANOTIMPURILE artistului, tot un fel de urme, dar amprentate de sufletul artistului pentru mai bine de 10, poate 12 ani, cu preponderenţă în registrul culorilor în dauna liniei, a compoziţiei. Am să încerc să găsesc o  legătură a celor două spaţii de expresie, cel al anotimpului de factură postimpresionistă şi cel al urmei gestuale, dar care nu abdică de la figurativul ei, o legătură de sus de la anotimpurile sufleteşti ale pictorului şi până  jos în materialitatea urmei lăsate la propriu de un om în viaţă, aici artistul. Sensul invers, de ascedere din teluric în celest, este şi el valabil. Amprenta temporală a „Căutărilor” lui V.M. devine evidentă când ne imaginăm puntea între cele două lumi ca spaţii de expresie.

marți, 20 noiembrie 2012

Icoanele lui MARCEL NASTE, expuse la Galeria de arta "Unirea”




- Social -
nr. 226 / 20 Noiembrie, 2012



Sambata, 17 noiembrie 2012, la Galeria de Arta "Unirea” din Targu-Mures, in prezenta unui public numeros, a avut loc vernisajul unei expozitii inedite de icoane realizate de artistul plastic profesionist Marcel Naste. Evenimentul cultural, organizat de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, Uniunea Artistilor Plastici din Targu-Mures si Asociatia Artistilor Plastici Mures, a creat o atmosfera calda, crestineasca printre invitati, avand in vedere ca se apropie si Sarbatorile de iarna. Tehnicile folosite de artist in realizarea icoanelor traditionale, dar si a celor cu tenta spre modernism, au fost: baituri-foita, uleiuri, tempera cu emulsie de ou pe suport traditional pentru icoane, acril si tempera. Despre bogata activitate artistica a pictorului, despre munca sustinuta in cadrul Directiei pentru Cultura si despre icoanele expuse pe simeze, au rostit scurte alocutiuni: Ilarie Gh. Opris – presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Mures, Nicolae Baciut – directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, parintele Nicolae Gheorghe Sincan din Targu-Mures, parintele Iacob Iustin din Reghin, muzeograful expert Vasile Muresan – consilier artistic in cadrul AAP Mures, Maria Borzan – director la Muzeul de Etnografie din Reghin, si Sorina Bloj – director al Bibliotecii Municipale "Petru Maior” din Reghin. In semn de pretuire pentru munca depusa de artist si in numele prieteniei, solista de muzica populara Maria Neag a interpretat o frumoasa priceasna, iar parintele Iacob Iustin a rostit rugaciunea "Tatal nostru”. Marcel Naste a absolvit, in anul 1999, Liceul de Arta din Targu-Mures, specializarea pictura, apoi a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, sectia Teologie-Patrimoniu Cultural, picturi bisericesti, Iconografie si Restaurare din Cluj-Napoca. In 2005, artistul isi completeaza studiile si cu un masterat la Institutul de Arta Vizuala "Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. In prezent, pictorul Marcel Naste lucreaza la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, iar din 1 decembrie 2012 a.c., va ocupa functia de director al Casei de Cultura "George Enescu” din Reghin.

CONSTANTIN BOGOSEL

Sursa: http://www.cuvantul-liber.ro/

luni, 12 noiembrie 2012

Expozitie personala Vasile Muresan la Galeria UAP

vineri, 9 noiembrie 2012

"BRATE(LE) DE FLORI” ALE CORNELIEI JINGA HETREA




- Cultural -
nr. 218 / 8 Noiembrie, 2012

"Sunt flori peste tot, pentru cine vrea sa le vada”, spunea pictorul francez Henri Matisse, iar PierreAuguste Renoir, in ultima parte a secolului al XIX-lea, a facut din flori tema preferata in tablourile sale, pictand mai ales trandafiri si crizanteme, dar si flori de primavara, castigandu-si prin ele un loc privilegiat in galeriile franceze ale vremii si un loc de cinste in istoria artei. Si la noi, pictori importanti, de la Ion Andreescu ("Camp cu flori”, "Ghiocei”) la Stefan Luchian ("Anemone”, "Cascada tacuta a culorilor”, "Scara cu flori”, "Dumitrita”, "Paralute”, "Garoafe”, "Flori de tufanica,” "Trandafiri”, "Maci”, "Albastrele”), au acordat un loc important in arta lor si florilor, dandu-le viata si stralucire in lucrari intrate in marea galerie a picturii romanesti. In plin elan postmodernist, alegerea florilor ca tema picturala ar putea parea unora vetusta, depasita, epuizata prin abuzul de uz. Si, cu toate acestea, autori de calibre diferite si din generatii diferite continua sa se aventureze in teritoriile florilor, aducandu-le pe panza. Intre ei, Cornelia Jinga Hetrea, si-a facut din flori teritoriul preferat, pana la a spune ca orice ar picta, tot flori ii ies. Dupa cautari de aproape doua decenii, a reusit sa se impuna prin florile sale, in diverse registre stilistice si cromatice. Dupa seria de "Floarea soarelui”, dupa "Floarea din fereastra”, Cornelia Jinga Hetrea vine la galeria "Deisis” de la Palatul Culturii, din Targu-Mures, cu "Brate de flori”, generic sub care expune o selectie din florile pictate in ultima vreme. Florile ei de acum sunt ierarhizate la trei nivele: primul e cel al florilor in mediul lor, teluric, in grupuri reasezate sfidand ordinea si logica realului, pentru a compune, intr-o voluptate cromatica, universuri florale in armonii emotionale. Apoi, un alt set de lucrari, ridica florile la inaltime, intr-un decorativ sui generis. Florile sunt suspendate, fie revarsate peste un zid, fie peste un gard traditional, din scanduri vechi. Un ultim nivel e cel al florilor "sacrificate”, al florilor luate din mediul natural, urmand sa indeplineasca roluri simbolice, in buchete aranjate, dar cu existenta efemera. Tot aici intra si naturile moarte cu flori. In toate ipostazele, florile Corneliei Jinga Hetrea conving plastic, au relevanta si forta. Expozitia e deschisa zilnic, intre orele 9-16, pana in 20 noiembrie 2012.

NICOLAE BACIUT

Sursa:http://www.cuvantul-liber.ro/

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

joi, 1 noiembrie 2012

Expozitie colectiva a membrilor AAP Mures

Sambata 3 noiembrie 2012 incepand cu orele 11:00 la Galeria de Arta "Unirea" din Tirgu Mures va avea loc vernisajul Expozitiei colectiva de pictura realista a membrilor Asociatiei Artistilor Plastici Mures.
Va astaptam cu drag!



Czirjek Lajos si Ioan Rusu.