vineri, 6 mai 2011

Ecouri in presa: ANUAR 2010 – "masura artei plastice muresene!”

Asociatia Artistilor Plastici Mures este din nou in atentia presei muresene, de data aceasta cu o recenzie a uneia dintre publicatiile Asociatiei din anul trecut si anume ANUARUL 2010.
Redam continutulu articolului aparut azi in cotidianul muresean "Cuvantul Liber":

De-a dreptul extraordinara si exemplara, recenta publicatie elaborata de Ilarie Gh. Opris, Vasile Muresan si Calin Bogatean, oameni de cultura si arta, intovara siti de multi, multi ani cu marea familie a Asociatiei Artistilor Plastici ce-si desfasoara activitatea pe plaiurile dintre Mures si Tarnave, si nu numai. Este vorba despre ANUAR 2010, al treilea dintr-o serie noua de lucrari apartinand AAP Mures, definit ca fiind "masura artei muresene”, de catre scriitorul, publicistul Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Mures. Repet. Extraordinar si exemplar acest ANUAR, atat ca si conceptie, scriitura, cat si ca reprezentare grafica. "Ca omul este masura lucrurilor” (Protragoras) - scrie in Artistul, masura artei, dr. Nicolae Baciut - o demonstreaza acest "Anuar” care, dincolo de aparenta statistica, de "inventar”, da si masura faptelor unor oameni care si-au asumat o conditie ce excede profesiunii cotidiene, nu ca o salvare, ci ca valorificare a unor energii si a unor talanti care au fost primiti. Membrii Asociatiei Artistilor Plastici Mures stiu nu doar care e pretul artei, ci si care e valoarea istoriei artei. Pentru ca ceea ce fac ei este si istorie, in sensul cel mai pur al cuvantului, lasand marturia unor eforturi si elanuri artistice care dau alt sens clipei ("cea repede”). Gandind la o anume scara valorica, prof. Vasile Muresan, artist plastic profesionist, muzeograf expert, in scrierea sa, intitulata 33 de ANI, recurge la un documentat excurs istoric al Asociatiei; rememoreaza perioade petrecute in taberele de creatie organizate in judet, in tara si strainatate; exemplifica, nu doar vernisaje, ci si expozitii personale, colective, in care se regasesc lucrari de pictura, grafica, sculptura, icoane, obiecte de artizanat si din sticla. Apoi, in scrierea domniei sale, se fac referiri la acele "lectii de privit” tinute la Galeria de arta "Unirea”, la Muzeul de Etnografie, la Biblioteca Judeteana Mures, precum si la unitati de invatamant preuniversitar din municipiul resedinta de judet Mures, la prezenta unor oaspeti din strainatate la activitatile Asociatiei etc.,
"In cursul anului trecut – scrie Vasile Muresan – ammai desfasurat si alte activitati, cum ar fi conceperea si lansarea unor «albume monografice», a unor cataloage de expozitie, cum ar fi cel al Salonului anual de pictura 2010, editia a XXXIV-a. Si incheie: "Ne dorim sa ne bucuram si sa impartasim bucuria cu alti prieteni. Sa avem prieteni este foarte important in lumea asta suferinda de egoisme, rautati si insingurari ucigatoare. Sa ne bucuram, prieteni!” Da, sa ne bucuram, ca iata o asociatie non-profit se bucura, gratie conducatorilor si prietenilor ei, de o activitate manoasa, dintre cele mai consistente si mai importante in planul creatiei artistice. Sa ne bucuram ca acest ANUAR 2010, in a doua lui parte, reda fotografii color de o acuratete uimitoare. Sunt fantastice, lucru pe care-l asociem celor care le-au realizat (si sunt multi), ca si tiparului executat la Intermedia Group SRL Targu-Mures. Fotografii care "vorbesc”, care te transpun in lumea artistilor plastici, membrii ai AAP Mures. Despre taberele de pictura, organizate in cursul anului trecut, relateaza, in ANUAR, Vasile Muresan, Sóo Emma, Constantin Bogosel, Ioan Astalus, Ösz P. Zoltán, Czirjék Lajos, Ilarie Gh. Opris, Calin Bogatean, Liviu Ovidiu Stef, Balázs Klára. Traducerile despre Asociatia Artistilor Plastici Mures (articol scris de presedintele ei, Ilarie Gh. Opris) sunt asigurate de Moldovan IrinaMaria (limba maghiara), Ana Maria Tantos (limba engleza) si Oltea Goia-Demian (limba germana). Paginile Anuarului contin tabele cu membrii Consiliului de conducere a AAP Mures, ai Comisiei de cenzori, ai administratiei, cu consilieri. De asemenea, sunt prezentate calendarul expozitional, expozitiile si taberele de pictura organizate, tabelul cu membrii AAP Mures, la 1 ianuarie 2011.

DORIN BORDA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu